2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén egyelőre rekordalacsony anyagi és emberi áldozattal jártak a katasztrófák

A természeti katasztrófák világszerte összesen 68 milliárd dollárnyi kárt okoztak az idei első fél évben. Noha ez elmaradt a 30 éves átlagtól, az idei év második felében erős hurrikánszezon jöhet, ami valószínűleg jócskán megnöveli majd az idei költségeket.

A természeti katasztrófák az idei első fél évben összesen nagyjából 68 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami bár elmarad a 30 éves átlagtól (74 milliárd dollár, inflációval korrigálva), a biztosított károk 27 milliárd dolláros értéke meghaladta a sokéves átlagot (20 milliárd dollár). Utóbbi elsődleges oka, hogy Észak-Amerikában igen komoly viharkárok keletkeztek – íra a a Munich RE jelentése alapán az Origo.

Észak-Amerika egyébként a globális károk 47 százalékát, míg a biztosított károk 82 százalékát adta az idei első hat hónapban, ami jelentősen meghaladta a sokéves átlagot.

Ugyanakkor összevetésképpen, Európában és az ázsiai csendes-óceáni térségben az átlagnál kevesebb természeti katasztrófákból adódó kár keletkezett.

Ezzel párhuzamosan összesen 2900 ember vesztette életét természeti katasztrófák következtében, ami viszont sokkal alacsonyabb nemcsak a 30 éves, de az elmúlt 10 évben mért átlagnál is.

Szupercella Oklahoma felett 2020 áprilisában – a súlyos viharok Észak-Amerikában összességében 27 milliárd dollárnyi anyagi kárért feleltek, a teljes biztosított kár pedig 20 milliárd dollár volt az idei első fél évben Fotó: shutterstock.com

Az idei év második felének természeti és időjárási eseményeit értelemszerűen nehéz pontosan megjósolni, de a jelentés hangsúlyozta, hogy a La Niña jelenség valószínűleg alapvetően meghatározza majd az észak-amerikai hurrikánaktivitást, ami a hurrikánszezon központi hónapjaiban (augusztustól októberig) felerősödő trópusi ciklonokat hozhat létre az atlanti térségben.

Ezzel együtt Kaliforniában (különösen az északi részen) a szokásosnál súlyosabb erdőtüzek jöhetnek, mivel a La Niña típusú időjárási körülmények általában igen komoly szárazságot hoznak a térségben az őszi időszakban, kitolva a téli esőzéseket.

Neked ajánljuk
Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A körkörös megoldásokkal nem csak fenntarthatóbbak, versenyképesebbek is leszünk Kibocsátásának megfelezésére tett vállalást az Egyesült Államok Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam