2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén egyelőre rekordalacsony anyagi és emberi áldozattal jártak a katasztrófák

A természeti katasztrófák világszerte összesen 68 milliárd dollárnyi kárt okoztak az idei első fél évben. Noha ez elmaradt a 30 éves átlagtól, az idei év második felében erős hurrikánszezon jöhet, ami valószínűleg jócskán megnöveli majd az idei költségeket.

A természeti katasztrófák az idei első fél évben összesen nagyjából 68 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami bár elmarad a 30 éves átlagtól (74 milliárd dollár, inflációval korrigálva), a biztosított károk 27 milliárd dolláros értéke meghaladta a sokéves átlagot (20 milliárd dollár). Utóbbi elsődleges oka, hogy Észak-Amerikában igen komoly viharkárok keletkeztek – íra a a Munich RE jelentése alapán az Origo.

Észak-Amerika egyébként a globális károk 47 százalékát, míg a biztosított károk 82 százalékát adta az idei első hat hónapban, ami jelentősen meghaladta a sokéves átlagot.

Ugyanakkor összevetésképpen, Európában és az ázsiai csendes-óceáni térségben az átlagnál kevesebb természeti katasztrófákból adódó kár keletkezett.

Ezzel párhuzamosan összesen 2900 ember vesztette életét természeti katasztrófák következtében, ami viszont sokkal alacsonyabb nemcsak a 30 éves, de az elmúlt 10 évben mért átlagnál is.

Szupercella Oklahoma felett 2020 áprilisában – a súlyos viharok Észak-Amerikában összességében 27 milliárd dollárnyi anyagi kárért feleltek, a teljes biztosított kár pedig 20 milliárd dollár volt az idei első fél évben Fotó: shutterstock.com

Az idei év második felének természeti és időjárási eseményeit értelemszerűen nehéz pontosan megjósolni, de a jelentés hangsúlyozta, hogy a La Niña jelenség valószínűleg alapvetően meghatározza majd az észak-amerikai hurrikánaktivitást, ami a hurrikánszezon központi hónapjaiban (augusztustól októberig) felerősödő trópusi ciklonokat hozhat létre az atlanti térségben.

Ezzel együtt Kaliforniában (különösen az északi részen) a szokásosnál súlyosabb erdőtüzek jöhetnek, mivel a La Niña típusú időjárási körülmények általában igen komoly szárazságot hoznak a térségben az őszi időszakban, kitolva a téli esőzéseket.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell Búcsút mond az olcsó húsnak az ALDI Nagyon jó negyedévet zárt a Tesla, itt jönnek az adatok A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam