2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amerikai kormány engedélyezi a gáz- és olajkitermelést Alaszka északi-sarki területein

A szóban forgó térség 7,7 millió hektár nagyságú természetvédelmi terület, amely védett vadvilágnak ad otthont. Karibuk, jegesmedvék és más védett állatok élnek e vidéken.

Az amerikai kormány engedélyezi a gáz- és olajkitermelést Alaszka északi-sarki területein – jelentette be David Bernhardt amerikai belügyminiszter videós sajtókonferenciáján hétfőn.

David Bernhardt bejelentette, hogy a szövetségi tulajdonban lévő terület bérleti jogait a minisztérium az év végéig értékesíti. Leszögezte azt is, hogy a döntés nyomán többezernyi új munkahely is teremtődik majd. A tárcavezető közölte, hogy a bérleti jogokat megvásárlók a kitermelés megkezdése előtt kötelezően földtani vizsgálatot végeztetnek majd.

A Biológiai Sokszínűség Központja nevű környezetvédelmi csoport ügyvédje, Kristen Monsell közleményében arra figyelmeztetett, hogy a védett állat- és növényvilágra nézve veszélyes a gáz- és olajkitermelés megindítása.

Alaszka republikánus kormányzója, Mike Dunleavy és az alaszkai republikánus kongresszusi politikusok ugyanakkor üdvözölték a minisztérium bejelentését, és szintén a munkahelyteremtést és a tagállam gazdaságának várható fellendülését húzták alá.

Jeges alaszkai táj Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Felfüggesztik az alaszkai vadrezervátumra korábban kiadott olajkitermelési szerződéseket Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal Szárazon úsznak az egészségügyi dolgozókért David Attenborough erőteljes üzenetben szólította meg a G7 vezetőit
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam