2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális ellátási láncok átalakítása nem olcsó, de egyre népszerűbb cél

A világ nagyvállalatai folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy csökkentsék a kínai termelési folyamatoktól való erős függőségeiket. A Bank of America friss számításai szerint a folyamat a következő öt év során 1000 milliárd dollárba kerülhet a cégeknek.

Noha az 1000 milliárd dolláros költség elsőre igen magas árnak tűnhet, a bank elemzői szerint a nemzetközi cégek hosszabb távon valószínűleg nyernének a kínai függés leépítésével – írja a CNBC nyomán az Origo.

A Bank of America (BofA) azonban már a járvány előtt rámutatott, hogy a nagyvállalatok igyekeznek egy sokkal lokálisabb nézőpontra váltani, elmozdulva az erősen globalizált láncoktól.

Ennek számos különböző oka van, beleértve a kereskedelmi vitákat, a nemzetbiztonsági kockázatokat, a klímaváltozást, valamint a növekvő automatizációt is.

A koronavírus-járvány ráadásul jelentősen felgyorsíthatja a már megindult folyamatot, mivel számos cég most ismerte csak fel igazán, milyen súlyos terhet jelenthet a beszállítói és termelési lánctól való függés egy nehezebb időszakban.

A BofA friss kutatása szerint a járvány komoly változásokat hozhat a következő években, és az amerikai, illetve európai cégek körében alapvetően fordulhat meg a korábbi irány – amely elsősorban a termelés (vagy a termelés egyes részeinek) Kínába való kiszervezését jelentette.

A kutatás rámutatott, a járvány miatt a globális iparágak 80 százalékának kellett szembenéznie a beszállítói láncok valamilyen mértékű megroppanásával.
A BofA globális alapmenedzser-kutatásából kiderült, a felmérésben részt vevők 67 százaléka úgy vélte, a beszállítói láncok átszervezése és lokálissá tétele lehet a járvány utáni időszak legfontosabb strukturális átalakulása.

Neked ajánljuk
Újrahasznosított plasztikkal zöldülhet tovább a Lego Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam