2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit jelent, ha egy befektetés fenntartható, zöld vagy éppen etikus?

Sokan szinonimaként használják a zöld, az etikus és a fenntartható befektetéseket, pedig különböző aspektusai, területei vannak ezen befektetési formáknak.

Sok helyen a fenntartható, a társadalmilag felelős (socially responsible), a zöld és az etikus befektetéseket szinonimaként használják, amiben egyrészt van igazság, másrészt vannak eltérések. A lényeg azonban az, hogy egy olyan befektetési stratégiáról beszélünk, amely egyfelől anyagi megtérülést vár, de a hozam mellett nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív környezeti és/vagy társadalmi hatásra – derül ki a hvg.hu összeálltásából.

A fenntartható befektetések (sustainable investment) bár korábban inkább alkategóriaként jelentek meg a befektetési szegmensben, mára töretlenül nő a népszerűségük – és a fenntarthatóan elhelyezett dollárok száma is ugrásszerűen megnőtt, aminek a koronavírus-járvány egy újabb löketet adott.

A fenntartható befektetések legfontosabb tulajdonsága, hogy kerülik azt, hogy a Földnek és az embereknek kárt okozó tevékenységű vagy ilyen hatással járó cégeket támogassanak, és a célpontjaik jellemzően az ESG-minősített vállalatok.

Maga az ESG is több megközelítést takar: az E, vagyis az environment a környezeti hatást helyezi előtérbe. Az S, vagyis a social a társadalmi hatást jelenti: így a sokszínűségre, az emberi jogokra és az egyenlőségre koncentrál. A G, vagyis a governance pedig a kormányzás – az esetünkben a cég működésére és a menedzsment attitűdjére fókuszál, és az elsődleges szempontok ebben az esetben például az átláthatóság, az etikus üzletmenet és a korrupció megelőzése.

új irányok, sejtelmes megnevezések

A fenntartható befektetés egy széles kategória: ebbe a környezetvédelmi, a társadalmi és a cég vezetésére vonatkozó szempontok is beletartoznak. Gyakorlatilag ugyanezt takarja a felelős befektetés is: ebben az esetben a befektető számára a fentieken túl a hosszútávúság, valamint a piac stabilitása meghatározó szempont. 

A zöld befektetések célpontjai kifejezetten olyan projektek és vállalkozások, amelyek a természeti erőforrások megőrzésére, helyreállítására, alternatív, megújuló energiaforrások létrehozására, a víz és a levegő tisztaságára, tisztítására és más környezetvédelmi fókuszú tevékenységekre koncentrálnak.

Az etikusan befektetők pedig etikai és erkölcsi, morális irányelvek alapján döntenek arról, milyen cégekbe és tevékenységekbe invesztálnak: befektetéseik tárgyát nem képezi például olyan cég, amelyik gyárt vagy forgalmaz alkoholt, dohányterméket, egészségtelen élelmiszereket, fegyvereket, vagy éppen kötődik szerencsejátékokhoz és pornográfiához.

Neked ajánljuk
Németország is zöldkötvényt bocsátott ki Ambiciózus fenntarthatósági programot indított a Tommy Hilfiger Továbbra is a gazdaság zöldítésén dolgozik az MNB Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam