2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit jelent, ha egy befektetés fenntartható, zöld vagy éppen etikus?

Sokan szinonimaként használják a zöld, az etikus és a fenntartható befektetéseket, pedig különböző aspektusai, területei vannak ezen befektetési formáknak.

Sok helyen a fenntartható, a társadalmilag felelős (socially responsible), a zöld és az etikus befektetéseket szinonimaként használják, amiben egyrészt van igazság, másrészt vannak eltérések. A lényeg azonban az, hogy egy olyan befektetési stratégiáról beszélünk, amely egyfelől anyagi megtérülést vár, de a hozam mellett nagy hangsúlyt fektetnek a pozitív környezeti és/vagy társadalmi hatásra – derül ki a hvg.hu összeálltásából.

A fenntartható befektetések (sustainable investment) bár korábban inkább alkategóriaként jelentek meg a befektetési szegmensben, mára töretlenül nő a népszerűségük – és a fenntarthatóan elhelyezett dollárok száma is ugrásszerűen megnőtt, aminek a koronavírus-járvány egy újabb löketet adott.

A fenntartható befektetések legfontosabb tulajdonsága, hogy kerülik azt, hogy a Földnek és az embereknek kárt okozó tevékenységű vagy ilyen hatással járó cégeket támogassanak, és a célpontjaik jellemzően az ESG-minősített vállalatok.

Maga az ESG is több megközelítést takar: az E, vagyis az environment a környezeti hatást helyezi előtérbe. Az S, vagyis a social a társadalmi hatást jelenti: így a sokszínűségre, az emberi jogokra és az egyenlőségre koncentrál. A G, vagyis a governance pedig a kormányzás – az esetünkben a cég működésére és a menedzsment attitűdjére fókuszál, és az elsődleges szempontok ebben az esetben például az átláthatóság, az etikus üzletmenet és a korrupció megelőzése.

új irányok, sejtelmes megnevezések

A fenntartható befektetés egy széles kategória: ebbe a környezetvédelmi, a társadalmi és a cég vezetésére vonatkozó szempontok is beletartoznak. Gyakorlatilag ugyanezt takarja a felelős befektetés is: ebben az esetben a befektető számára a fentieken túl a hosszútávúság, valamint a piac stabilitása meghatározó szempont. 

A zöld befektetések célpontjai kifejezetten olyan projektek és vállalkozások, amelyek a természeti erőforrások megőrzésére, helyreállítására, alternatív, megújuló energiaforrások létrehozására, a víz és a levegő tisztaságára, tisztítására és más környezetvédelmi fókuszú tevékenységekre koncentrálnak.

Az etikusan befektetők pedig etikai és erkölcsi, morális irányelvek alapján döntenek arról, milyen cégekbe és tevékenységekbe invesztálnak: befektetéseik tárgyát nem képezi például olyan cég, amelyik gyárt vagy forgalmaz alkoholt, dohányterméket, egészségtelen élelmiszereket, fegyvereket, vagy éppen kötődik szerencsejátékokhoz és pornográfiához.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam