2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érintetlen területeket fenyeget a norvég olajkitermelés

Norvégia arra készül, hogy kiterjessze olajkitermelését az Északi-sarkvidék korábban érintetlen területeire.

A kiszemelt olajmezők még azoknál az alaszkai természetvédelmi területeknél is északabbra találhatók, ahol az amerikai kormány augusztusi bejelentése szerint már egészen közel állnak az olaj- és gázkitermelési program beindításához – írta meg a Qubit.

A kilenc új olajmező megnyitásáról szóló közkonzultáció szerdán zárult Norvégiában. Az olajkoncessziók iránti kérvényeket 2021 elejéig lehet beadni; a cél, hogy ne kelljen sokat várni az elbírálásukra.

Az amúgy a tisztább energia felé törekvő, zöld arculatú Norvégia gazdasága még mindig nagyban támaszkodik az ország olajmezőire.

Bár zérókibocsátású hajózást terveznek a fjordokban, és nagyon népszerűek az elektromos autók is, az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás 2018-ban 9,4 tonna volt Norvégiában, ami a legnagyobbak közé tartozik Európa jóléti államai között, és még nagyobb a kontraszt, ha például a Magyarországon mért 5,4 tonnával vetjük össze.

A mostani húzás az ellenzők szerint egyfelől veszélyezteti a környék törékeny ökoszisztémáját, másrészt feszültségeket okozhat Oroszországgal. Szakértők szerint amellett, hogy az élővilágra nézve kockázatos a terv, még az sem biztos, hogy olyan nyereséggel lehet olajat kitermelni a kinézett területeken, mint amire számítanak.

Számolni kell azzal is, hogy az eddig feltáratlan területeken történő fúrás jogi bonyodalmak sorával járhat együtt, és valóságos PR-rémálmot szabadít az ebben részt vevő cégekre és kormányokra. Ráadásul a vállalatoknak nemcsak a közvélemény háborgásával, hanem a társadalmilag tudatosabb befektetők pénzben mérhető rosszallásával is számolniuk kell – veti fel a portál Pavel Molchanovnak, a Raymond James nevű floridai befektetési cég energetikai elemzőjének véleménye alapján.

Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam