A felesleges hulladék a rendezvényeken sem elkerülhetetlen
„Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor véget ér egy fesztivál, és nekiállunk bontani. Nyilván ezért is van, hogy világszinten nézve a legtöbb zöld törekvés a fesztiválokat érinti” – fogalmazott a Forbesnak Körmendy Anna, Magyarország első, kifejezetten zero waste rendezvényszervezéssel foglalkozó cégének, a Highvibesnak a társalapítója.
Pécsi Szabolcs és Körmendy Anna (Panka) több mint tíz éve dolgoznak a rendezvényszervezésben, a Highvibest Ruisz Gyurival együtt, 2018-ban alapították: kezdetben klasszikus rendezvényszervezési munkákat vállaltak el, tavaly karácsonykor azonban úgy döntöttek, specializálódnak – derül ki Bánáti Anna interjújából.
Rájöttünk, hogy mindig is zavart minket, amikor ott álltunk bontáskor egy kétnapos esemény után, és láttuk, hogy mennyi szemetet termeltünk – mondta a váltás okait mérlegelve Pécsi Szabolcs.
A Highvibes célja az, hogy környezetbarát módon bonyolítson le eseményeket a regisztrációtól kezdve a bontásig
– azaz eldobható poharak, szívószálak, papírtálcák, műanyag kóláspalackok, Dél-Amerikából idehozatott egzotikus gyümölcsök, 24 óra erejéig használt vörös szőnyegek, kidobásra ítélt ételmaradékok nélkül. Mindezt úgy, hogy ne sérüljön az eseményeken részt vevő emberek komfortérzete.

A célhoz vezető út ugyanakkor nem mindig kézenfekvő. „Amióta ez a gondolat megszületett, minden nap, minden döntés, minden egy dilemma” – mondja Panka. Van-e értelme újrapapírt használni, ha az Franciaországból érkezik ide? Igaz, hogy a PLA biológiai úton lebomlik, csakhogy ehhez 60 °C és öt nap kell, ami egy sima komposztálóban nem érhető el...
A trió alapvetően a körforgásosság jegyében egyébként sem az újrahasznosítás, inkább az újrahasználat híve.
Az étkezések lebonyolításához üveget és porcelánt használnak, a rendezvények után megmaradt molinókat menhelyeknek ajánlják fel (árnyékolóként), a szőnyegek pedig a tervek szerint óvodákhoz kerülnek majd.
A szervezésben nonprofit szakértők tanácsait is kikérik. A Felelős Gasztrohős Alapítvány segít nekik átnézni, hogy a különböző cateringajánlatok megfelelően szezonálisak és fenntarthatóak-e, a Myforest a karbonsemlegességükért felel, az ételmaradékokat pedig a Budapest Bike Maffia szállítja el.