2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minek köszönhető a zöldkötvények növekvő sikere?

Leginkább annak, hogy a befektető is ember, és mint ilyen, alapvetően jó: ha olyan instrumentumba helyezheti a rá bízott pénzt, amely a fenntarthatóság céljait szolgálja, az elégedettséggel, pozitív érzéssel tölti el. Ha pedig ezen még anyagilag sem bukik, az külön öröm.

A zöldkötvények piaca egy évtized fejlődés után immár tényleg fejlett és magas hozamkapacitású, így minden amellett szól, hogy továbbra is teret hódítson – szögezi le a Növekedés.hu oldalán megjelent elemzés.

A zöldpiac fiatal, mindössze 11 éve, 2009-ben bocsátotta ki a Világbank az első „green bondként” definiált terméket, azóta pedig évente 100-150 milliárd dollár új kibocsátás történik. A legtöbb befektető, ha ugyanakkora hozamot remélhet két kötvénytől, szívesebben választja azt, amelyik zöld célokat finanszíroz.

Ha egy cégnek, önkormányzatnak, államnak vannak zöld céljai, előnyösebben tudja zöldkötvénnyel finanszírozni, mint egy „átlagos” kötvénykibocsátással.

Miért vonzó a zöld?

A Wilfredo Pareto olasz közgazdászról elnevezett Pareto-hatékonyság értelmében a piac előbb-utóbb kikényszeríti azt a legjobb állapotot, ami már nem javítható úgy, hogy valakinek ne okozna hátrányt. Vagyis ameddig valakinek úgy javul a helyzete, hogy azzal senki más nem jár rosszul, akkor a megfelelő mechanizmusok elérik ezt az állapotot.

A zöldkötvények lényege éppen a Pareto-elv: a zöldgondolatra nyitott, fejlett társadalmakban a befektetőknek van arra igényük, hogy bekerüljön a világukba a társadalmi hasznosság, a fenntarthatóság, a zöldgondolat.

A zöldkötvény legfontosabb kritériuma, hogy nem elég azt mondani, hogy valami zöld. Pontos mérési mechanizmusokkal bizonyítani is kell, vissza is kell mérni a célok teljesülését.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam