2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasználat jegyében jótékonykodik az Audi

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány támogatja a Nunam nonprofit startupvállalatot, amelynek alapítója azon dolgozik, hogy megakadályozza az elektronikus hulladékok idő előtti újrahasznosítását, és felszámolja az eneriaínséget Indiában.

A 29 éves német–indiai származású Prodip Chatterjee vállalkozása megvásárolja a leselejtezett laptopakkumulátorokat az indiai Karnataka tartomány hulladékkereskedőitől, majd azok akkumulátorcelláit tartalék energiatárolási rendszerek létrehozásához használja fel – számolt be a Marketing&Média Online.

Az így előállított hordozható mobiltöltők olyan eszközök töltéséről gondoskodhatnak, amelyek kevés elektromos áramot igényelnek, mint amilyen például az okostelefon, a ventilátor vagy a lámpa, energiaforrásként szolgálva az India hegyvidéki területein élőknek.

A Nunam társalapítója, Prodip Chatterjee így nyilatkozott: „Olyan helyzetet teremtünk, ami mindkét félnek előnyös: a régi akkumulátorcellákat – amelyek egyébként hulladékként végeznék – újra felhasználjuk, majd pedig szakszerűen megválunk tőlük. A hulladékkereskedők több pénzt kapnak, ha nekünk adják el, az indiai családok és kereskedők számára pedig elérhetővé válnak a hordozható töltők. Egy ötéves laptop fényforrásként tehet jó szolgálatot egy indiai gyümölcs-zöldség kereskedőnél a piacon, működtethet egy kisebb ventilátort vagy tölthet mobiltelefont.”

Indiában emberek milliói élnek megbízható elektromosáram forrás nélkül, őket az ehhez hasonló megoldások segíthetik Fotó: shutterstock.com

A Nunam feltérképezte azt is, hogy a régi laptopakkumulátorokban átlagosan a kapacitásuk kétharmada marad még benne. „A technológia akkor a leginkább környezetbarát, ha a lehető leghosszabb ideig használják. Ha lehetőségünk van az eredeti alkalmazás után más célokra is használni, energiát és nyersanyagot spórolhatunk, illetve csökkentjük az elektronikus hulladék mennyiségét” – nyilatkozta Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Forrás: Nunam Energy/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy lagúna, ahol az embereknek és a tengerlakóknak is gyöngyéletük van Iparági összefogásban épül polisztirol-újrahasznosító üzem Hollandiában Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam