2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország is zöldkötvényt bocsátott ki

Túl van történetének első zöldkötvény-kibocsátásán a német állam: 6,5 milliárd eurót vont be a piacról többszörös túlkereslet és –0,463%-os hozam mellett.

A régóta várt értékpapírra 33 milliárd eurós keresletet támasztott a piac, Jörg Kukies pénzügyminiszter-helyettes jelentős lépésnek nevezte az eseményt Németország „fenntartható pénzügyi lokáció” jellegének megerősítésében – számolt be a Reuters nyomán a Portfolio.

Németország egy „zöld hozamgörbét” szeretne létrehozni a különböző lejáratú zöldkötvényekből, amelyeket még kibocsátani tervez, amivel az a célja, hogy vonatkoztatási pontot alakítson ki más kibocsátók, köztük államok és vállalatok számára.

A német program egyik sajátossága, hogy a befektetők konvencionális kötvényekre cserélhetik e kötvényeket bármilyen likviditási kockázat fennállása esetén. A lépésnek köszönhetően jegybankok és banki treasuryk is aktivizálódhatnak a zöldkötvények piacán. A kötvényeket –0,463%-os hozammal, vagyis a normál kötvényekhez képest 1 bázispontos prémiummal sikerült értékesítenie Németországnak.

Németország nem az első a sorban, Franciaország az elmúlt három évben 27 milliárd eurónyi zöldkötvényt bocsátott ki, Magyarország első zöldkötvény-kibocsátása idén júniusban 1,5 milliárd eurós volt.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam