2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak szavakban fenntartható a zöld újraindítás?

Erre figyelmeztetnek környezetvédelmi szervezetek egy válságkezelésről szóló nemzetközi konferencia kapcsán. Az Energy Policy Tracker szerint bár a G20-országok többsége hivatalosan elkötelezte magát a zöld átmenet mellett, mostanáig válságkezelés címén 204 milliárd dollárt költöttek a fosszilis energiaiparra.

Csütörtökön Japán látta vendégül 96 ország, köztük az Európai Unió és Kína, valamint más nagyobb gazdaságok döntéshozóit egy online konferencián, amelynek célja a válság utáni zöld helyreállítás elősegítése volt – számolt be a Climate Home News alapján a Mérce.

Miközben több nagy szennyező, így az Egyesült Államok és India sem képviseltette magát a rendezvényen, a jelenlévőknek sem sikerült elkötelezniük magukat, hogy a továbbiakban nem támogatják válságkezelés címén a fosszilis energiaipart.

Pedig az Energy Policy Tracker szerint az eddig az energiaiparnak nyújtott támogatások több mint felével, 52 százalékával a környezetszennyező és a klímaváltozást előremozdító energiát támogatták a kormányok, szemben a megújulóknak nyújtott 35 százalékkal, vagyis a számok zárójelbe teszik a különböző hangzatos irányelvekbe foglalt zöld elköteleződést.

A miniszterek beszédeiből kiderült, hogy leginkább olyan megoldásokat támogatnának, melyek nem járnak a gazdaság jelentős átalakításával, mint az elektromos közlekedés, megújuló energia, energiahatékonyság stb. támogatása, valamint a természetes megoldásoké. Fontos és jellemző programpont volt emellett a légköri szén-dioxid megkötésére épülő megoldások melletti elköteleződés, ami jelenleg egy gyakorlatilag nem létező technológia.

Neked ajánljuk
A Bosch nem hisz a szigorú klímacélokban A válságkezelés veszélyezteti a klímavédelmi törekvéseket A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam