2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légkörbe jutó szén-dioxid ötödéért a nagyvállalatok ellátási láncai felelősek

A multinacionális vállalatok hatásait vizsgáló tanulmány szerint a 2011-es, 22 százalékos csúcsról 2016-ra 18,7 százalékra csökkent a multicégek szén-dioxid-kibocsátása, ami a kutatók szerint a „deglobalizáció” és a hatékonyabb technológiák elterjedésének a hatása.

„Ha a multicégek a klímaváltozás ügyében is vezetőnek bizonyulnának, és az ellátási láncukban az energiahatékonyságot helyeznék előtérbe, globálisan már az is jelentős csökkenéssel járna. A klímaváltozással kapcsolatos vállalásaik azonban már kevésbé jelennek meg nagyobb befektetési döntéseknél, például hogy hol építsenek ki valamit” – idézte Dabo Guant, a kutatás egyik résztvevőjét a Phys.org alapján a hvg.hu.

A Nature Climate Change szaklapban megjelent tanulmány során a UCL és a Tianjin Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mekkora részben járul hozzá a multinacionális vállalatok működése a klímaváltozáshoz.

Mivel a multicégek ellátási láncai felelősek az üvegházhatásúgáz-kibocsátás ötödéért, ami igen jelentős, sokat tehetnek azért, hogy ez csökkenjen.

Akár a beszállítóik energiahatékonyabb működésre sarkallása vagy a környezet szempontjára nagyobb súlyt helyező partner választása is sokat nyomhat a latban. 

A kutatók ugyanakkor arra is rámutattak, hogy stabilan nő a fejlett országokban megvalósuló befektetések száma: az USA által Indiába „kiszervezett” kibocsátás csak 2011 és 2016 között 50 százalékkal nőtt, Kína délkelet-ázsiai befektetései révén pedig tízszer ennyi kibocsátást szervezett ki. Ezzel azonban csak a szegényebb régiókba helyezik át a szennyezést.

Neked ajánljuk
Az ausztrál bíróság kimondta: a döntéshozóknak kötelességük a fiatalok jövőjének megóvása A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam