2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagok mégsem mentik meg az olajipart?

A Carbon Tracker (CT) nevű, klímavédelemmel és annak pénzügyi oldalával foglalkozó agytröszt frissen megjelent tanulmánya szerint az iparág várakozásaival ellentétben nem lesz akkora kereslet a műanyagra az elkövetkezendő években, hogy az fenntartsa vagy növelje az olaj iránti keresletet.

A jelentés szerint a BP és az IEA olajcégek is a petrokémiában látják az olajipar „megmentőjét”, és 45-95 százalékban a műanyagra alapoznának – ismertette a hvg.hu.

A tanulmány egyik érdekessége, hogy míg több számítás is azt valószínűsítette, hogy a koronavírus-járvány miatt nő majd a műanyag iránti kereslet, a CT számításai szerint 4 százalékkal visszaeshet idén.

Ez pedig a döntéshozóknak is nagyobb teret adhat: Európa- és Kína-szerte egyre több szabályozás lát napvilágot mind a termékek megtervezésére, mind a műanyagok helyettesítésére és az újrahasznosításra vonatkozólag.

Ugyanakkor, ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, a plasztikkal kapcsolatos remények számos olajtársaságot sarkallnak aktív lobbitevékenységre. A The New York Times információi szerint például a Kenya és USA közti kereskedelmi megállapodást is a műanyaggal szembeni szigor lazítására igyekeznek felhasználni.

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Nagyobb szigorral szembesülhetnek az állatkínzók Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam