2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímastresszteszten dolgozik az MNB

2021-től több újítással is találkozhatnak a piaci szereplők, a bankok kedvezményeket is kaphatnak, ha több zöld jelzáloglevelet bocsátanak ki – hangzott el a Portfolio Sustainable World 2020 című konferenciájának a fenntartható befektetésekkel és a zöldfinanszírozás jövőjével foglalkozó szekciójában.

Gyura Gábor, az MNB Fenntartható Pénzügyek Főosztályának főosztályvezetője előadásában hangsúlyozta: A klímaváltozás-sérülékenységi index alapján Európában hazánk a legsérülékenyebb országok között van. A bankok kapcsán ezért az MNB elkezdett kidolgozni egy klímastressztesztet is, hogy jobban megértsék, hogyan hat mindez a banki portfóliókra – számolt be a Portfolio.

A jegybankon belül eddig főként a banki hitelezés kapcsán foglalkoztak a zöldítéssel, de fontos a tőkepiac is: itt is terveznek lépéseket a zöldfinanszírozás elősegítésére.

A világban jelentősen megugrott az utóbbi években a zöldkötvények kibocsátása, de vegyesek a tapasztalatok: alapvetően a kibocsátóknak nem feltétlenül olcsóbb forrásbevonás ez a forma, ugyanakkor reputációs oldalról nagyon fontos, és forrásdiverzifikációs szempontból sem utolsó. Az MNB szerint akkor aknázhatók ki igazán a zöldkötvények előnyei, ha célzott piacfejlesztés valósul meg – mondta el Gyura Gábor.

A jövőbeni intézkedések kapcsán kiemelte a 2021-től életbe lépő EU-s szabályokat, ezek a tőkepiaci szereplőknek és az ESG-fókuszú alapoknak is hoznak újdonságokat. Az MNB részéről pedig elsősorban azt vizsgálják, hogy a zöld jelzáloglevelekre milyen kedvezményeket lehet tenni a bankoknak, illetve a vállalati zöldkötvények tartására vonatkozó banki tőkekövetelményekben is tennének engedményeket.

A hazai tőkepiaci fenntartható stratégia kidolgozása is megkezdődött, a terv részleteit a következő 12 hónapban a hazai pénzügyi és tőkepiaci szektor bevonásával alakítják majd ki.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam