2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalmasítaná a fenntartható befektetések besorolását egy nemzetközi szervezet

Az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) arra vállalkozik, amire eddig még senki: egységesítené a vállalatok által alkalmazott ESG-szempontrendszereket a világban, hogy könnyebb legyen az összehasonlításuk.

Egyre népszerűbbek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat ötvöző ESG-alapok a világban, az alapkezelők egyre több, ESG-fókuszú információt várnak el a cégektől. Ez viszont azt eredményezi, egységes szabályozás hiányában, hogy minden vállalat sajátosan közli az adatokat, így azok sok esetben nem is összehasonlíthatók.

Ezt a problémát oldaná meg az IOSCO, amely arra vállalkozott, hogy egységesíti a vállalatok által alkalmazott különféle ESG-sztenderdeket annak érdekében, hogy összehasonlíthatóak legyenek az adatok –  írja a Financial Times alapján a Portfolio.

Az IOSCO külön munkacsoportot hozott létre a feladatra, a cél, hogy a cégek által használt sztenderdeket koherens, transzparens és sztenderdizált formába öntsék.

Ezzel egy időben vizsgálni fogják az ún. „zöldre mosás” jelenségét is az alapkezelési piacon (épp a nem létező egységes irányelvek miatt sok vállalat tévesen hirdeti azt magáról, hogy zöld), valamint az ESG-ratinget adó szolgáltatók gyakorlatát és módszertanát is. Az IOSCO által meghatározott irányelvek nem lesznek kötelező érvényűek, mégis jelentősen meghatározhatják majd a döntéshozók jövőbeni lépéseit.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam