2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üvegbe zárt, kristálytiszta cinizmus

Egy luxus-ivóvízmárka grönlandi olvadt jégből készült palackozott vize nyerte idén a legabszurdabb terméknek járó környezetvédelmi szégyendíjat – közölték kedden Svájcban a szervezők.

„Az olvadt grönlandi gleccserjeget több mint 9600 kilométerre szállítják. A sarki jégsapka olvadását tekintve ez különösen cinikusnak tűnik” – hangsúlyozta a svájci Alpok Kezdeményezés elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport, amely évente ítéli oda az Ördög Köve díjat.

A kanadai Berg ivóvízmárka a grönlandi úszó jégtáblákból termel ki jeget, és azt szállítja el palackozásra.

A palackozott vizet aztán a kanadai Halifaxból Antwerpenbe hajóztatják át az Atlanti-óceánon, ahol kamionokra rakodják, és Európán át Svájcba viszik.

A svájci Manor bolthálózat, amely a grönlandi gleccservizet forgalmazza az alpesi országban, már bejelentette, hogy idén úgy döntöttek, többé nem árulják a Berg és más külföldi vízmárkák termékeit. Mint magyarázták, nagyon komolyan veszik a vásárlóiktól és a közönségtől érkező véleményeket.

Az Alpok Kezdeményezés idei szavazásán csaknem hatezren vettek részt. Az Ördög Köve díjra még esélyes volt egy üveges savanyú uborka, amelyet több mint 18 ezer kilométerről, Vietnámból szállítottak Svájcba, és Peruból származó gránátalma is, amelyet Egyiptomban dolgoztak fel, mielőtt Svájcba érkezett volna repülővel.

Neked ajánljuk
Teheneket és kecskéket vetett be fűnyírónak az osztrák vasút Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség Jogi segítséget is nyújt az árváknak a Regőczi Alapítvány Két sokatmondó karikatúra a folyók áradásáról
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam