2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt

Bár a koronavírus-járvány mellett sok helyen háttérbe szorult a klímaváltozás témája, a befektetési piacon a környezetvédelem továbbra is aktuális maradt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Magyarországon is sorra indulnak az úgynevezett ESG- (environmental, social, government – vagyis környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szempontból felelős) stratégiát követő befektetési alapok.

Nemrég indított zöld befektetési alapot a Diófa Alapkezelő, de vannak a fenntartható fejlődés jegyében kezelt konstrukciói az Aegonnak, a Raiffeisennek, a K&H-nak, a CIB-nek és az MKB-nak is – sorolja a Napi.hu.

Az ESG egy nagy gyűjtőkategória, mindenféle társadalmilag felelős cég beletartozhat, de van a hazai piacon kimondottan klímavédelmi témájú alap is.

Az OTP Alapkezelő Klímaváltozás 130/30 alapja, amelynek árfolyamán csak átmeneti nyomot hagyott tavasszal a válság: az év eleje óta csaknem 30 százalékot hozott a befektetőinek.

A többi hazai társadalmi felelősségvállalás vagy klímaváltozás tárgyú alap, ha nem is áll olyan jól, mint az OTP-é, de alapvetően jól bírta az idén a válságot. A K&H alapjai éppen egy évvel ezelőtt indultak, és bár az év első hónapjaiban csökkent az árfolyamuk, azóta szépen ledolgozták a veszteséget.

A Raiffeisennél januárban indultak el a fenntartható alapok, éppen az akkori tőzsdei csúcsok idején, de a forintos sorozatok kivétel nélkül pluszban állnak, csak az eurósoknál van még veszteség. Az Aegon szerencsésebb időpontban dobta piacra az alapjait. A feltörekvő piaci ESG alapjának forintsorozatai májusban és júniusban indultak, és két számjegyű hozamot értek el azóta.

A fenntartható fejlődés és a klímaváltozás folyamatának lassítása persze akkor válik igazán jó befektetéssé, ha nemcsak a buzgó magánszemélyek, hanem a politikusok is melléállnak támogató programokkal.

Az MNB már korábban is próbálkozott egy zöld lakáshitelprogrammal, de a hitelintézeteknek nyújtott tőkekedvezmény nem bizonyult elég vonzónak ahhoz, hogy a bankok termékfejlesztőit érdemi munkára bírja. Ha viszont az új program elindul, és sikeres lesz, az a magyarországi cégek árfolyamára is hatással lehet – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam