2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb energia, kevesebb víz, tiszta ruhák – egy fehérvári startup forradalmasítaná a mosógépeket

Mi történik, ha a patakparti mosási technikát ötvözzük a legkorszerűbb környezetbarát eljárásokkal? A válasz egy különleges mosógép, amely nemcsak gyorsabbá, de energiatakarékosabbá is teheti a ruhák tisztítását.

Apai örökség, elszántság és egy csapat férfi, akik Fehérváron azon dolgoznak, hogy hatékonyabban és gyorsabban tudjunk mosni. A különleges találmányról az fmc.hu számolt be.

Az egyelőre ipari használatra szánt mosógép nemcsak forog, öblít és centrifugál, hanem présel is, sőt! A gép a vizet a textil szerkezetén keresztül képes nagy nyomással átáramoltatni, anélkül, hogy az anyag sérülne.

A most kifejlesztett mosógép alapja egy találmány, amelyet még Fischer Zoltán, a Leap Kft. alapítójának édesapja tervezett meg. Az édesapa elképzelése jónak bizonyult, de nem valósult meg, végül tíz év múlva Zoltán vette elő a terveket a fiókból, mert nem akarta veszni hagyni. A cél nem más, mint a jövő mosógépének kifejlesztése, szabadalmaztatása és piaci bevezetése.

Jól járnának a háziasszonyok is, hiszen ezzel a technikával az egyórás mosási idő 15 percesre csökkenne, mindez kevesebb áram-, illetve vízfogyasztás mellett. A fehérvári startup jó úton halad a teljes megvalósítás felé, de nyitottak az érdeklődőkre, befektetőkre, hogy ne csak a mosás, de a piaci bevezetés ideje is lecsökkenjen.

Forrás: Fehérvár FMC/youtube.com
Neked ajánljuk
A megújuló energia felé fordul az IKEA A kriptovaluta olyan megfoghatatlan – de a bányászatával járó környezeti ártalmak a kézzelfogható bányákéval összemérhetők Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: fmc.hu
Vissza
Hírfolyam