2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több 10 millió forintos beruházással csökkenti ökológiai lábnyomát Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártója

A Vajda-Papír két termékénél lebomló, komposztálható papírcsomagolásra cseréli a hagyományos műanyag csomagolást. 

Az idén 20 éves, több mint 600 embert foglalkoztató, a világ több mint 20 országába exportáló vállalat bejelentette azt is: stratégiai célja, hogy 2021 végére 30 százalékra emelje az újrahasznosított anyagok arányát minden műanyag termék csomagolásában, ezzel csaknem 300 tonnával csökkenhet a cég műanyag-felhasználása. Azt is vállalták, hogy tovább növelik a papírcsomagolásban megjelenő termékek számát.

A tekercses termékeknél a piacon első papírcsomagolás a cég több éves fejlesztésének eredménye:

első lépésként egy papírtörlő és egy toalettpapír érhető el a felelős erdőgazdálkodásból származó, újrahasznosítható papírban október közepétől.

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója a cég közleményében kifejtette, a világban a papíralapú, valamint az újrahasznosítható és újrahasznosított műanyagot is tartalmazó csomagolóanyagok további elterjedésével számolnak, ami a körforgásos gazdaság elérése és a klímavédelem szempontjából is fontos.

„A cég zöldstratégiájában azt vállaltuk, hogy 2021 év végére újrahasznosított műanyagot is tartalmazó verzióra váltjuk le az összes Ooops! márkájú és kereskedelmi saját márkás termékünk műanyag csomagolóanyagát, ezzel 30 százalékkal növeljük a műanyagok újrafelhasználását” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Több energiatakarékos megoldásnak köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent a gyár működéséhez kapcsolható szén-dioxid-kibocsátás. A papír alapját képező cellulózrostot főleg vízi úton szállítják, ami akár 39 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást tesz lehetővé más szállítási módokkal összehasonlítva.

A cég kormányzati támogatással létrehozott, 2018-ban átadott, Európa legmodernebb higiéniai papírgyárának számító papírüzemébe a legújabb és legkörnyezetkímélőbb technológiákat építették be. Így 1 tonna alappapírt akár 26 százalékkal kevesebb villamos energiával és 70 százalékkal kevesebb víz felhasználásával állítanak elő, mint a korábbi technológiával működő átlagos papírüzemek.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat Elefántok tízezreit veszélyeztetik az Afrikába tervezett kőolajfeltárások
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam