2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyaggyártás lehet a járvány nagy nyertese

A járvány kiélezte az árversenyt az újrahasznosított és az olajipar által gyártott új műanyagok között – az utóbbi előnyére. Ebben a harcban az újrahasznosító vállalatok és a hulladékgazdálkodási lánc egésze veszít, így pedig a műanyaghulladék-hegyek hamarosan az égig érhetnek.

Újrahasznosított műanyagot leggyakrabban PET-palackokhoz használnak, amelyeknek az előállítása az Independent Commodity Intelligence Services piaci elemzői szerint a járvány kezdete óta 83-93 százalékkal lett drágább, mint az új műanyagból készülőké.  – számolt be róla a Világgazdaság.

A Reuters felmérése azt mutatja, hogy az újrahasznosítók forgalma Európában több mint 20 százalékkal, Ázsia egyes részein 50, az Egyesült Államokban 60 százalékkal csökkent a koronavírus-­járvány miatti korlátozások óta.

Ugyanakkor az olaj- és gázipari vállalatok az elkövetkező öt évben mintegy 400 milliárd dollárt költenek olyan üzemekre, amelyek „szűz” műanyaghoz állítanak elő nyersanyagot – derül ki a Carbon Tracker friss tanulmányából. Számításaik szerint a műanyagalapú fogyasztási cikkek eladásai jelentősen emelkedni fognak, főként az ázsiai középosztály rohamos gyarapodásának köszönhe­tően. Az Exxon előrejelzése szerint a petrolkémiai termékek eladása világviszonylatban évi 4 százalék feletti ütemben nő a következő évtizedekben.

A Reuters által megkérdezett tizenkét legnagyobb olajvállalat a Szövetség a Műanyaghulladék Megszüntetésére nevű szervezeten keresztül támogatja az újrahasznosítást. Azonban a szövetség és a megkérdezett vállalatok ilyen irányú kötelezettségvállalásai öt év alatt kevesebb mint 2 milliárd dollárt tettek ki, szemben az említett új műanyag előállítására szánt 400 milliárdos beruházási kerettel.

Neked ajánljuk
Hétszázmillió újrahasznosított flakont dobott piacra a Henkel Utántöltő automatákkal csökkenti hulladéklábnyomát a Nivea A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam