2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai karbonsemlegesség nagyon fontos, és meglehetősen drága

Kína azon célkitűzése, hogy 2060-ig elérje a szén-dioxid-semlegességet, több mint 5 billió dollárnyi beruházást igényelne. Többek között olyan fejlesztésekre lenne szükség, mint a megújulóenergia-termelő kapacitások bővítése, illetve a szén-dioxid-leválasztási technológia – közölte a Wood Mackenzie tanácsadó cég.

Xi Jinping (Hszi Csin-ping) elnök nemrég az ENSZ szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Kína 2060 előtt eléri a szén-dioxid-semlegességet, elkötelezve magát az éghajlatváltozáshoz való nettó hozzájárulásuk megszüntetése mellett. A Climate Action Tracker kutatókonzorcium szerint az eddigi éghajlatváltozási kötelezettségvállalások közül ez az ígéret eredményezné a legnagyobb csökkenést a globális felmelegedés elleni küzdelemben – emlékeztet az Nrgreport.

Ahhoz, hogy Kína elérje célját, a szakértői becslések szerint a napenergia-, a szélenergia- és a tárolókapacitásoknak 2050-re 11-szeresére, 5040 gigawattra (GW) kell növekedniük a mostani, 2020-as szinthez képest, míg a széntüzelésű kapacitásnak felére kell csökkennie.

A váltásban a legnagyobb kihívást nem a megújulókapacitás-bővítések beruházása vagy nagysága jelenti, hanem az ezzel járó társadalmi átállás és hatások. A szénkapacitás felére csökkentése ugyanis a szénbányászat munkahelyeinek elvesztését vonja maga után.

Kína karbonsemleges céljának egyik nehézsége a skálázható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívák hiánya a közlekedési és az ipari szektorban. A CCS (carbon capture and storage: szén-dioxid-leválasztás és -tárolás) alkalmazása nélkül szinte lehetetlen Kína ígérete a szén-dioxid-semlegessé válásra – állítják a szakértők.

Neked ajánljuk
A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam