A trágyázásból származó kéjgáz tovább rontja a klímakilátásainkat
Egy új kutatás szerint az élelmiszer-termelés növekvő súllyal jelenik meg a klímaváltozást okozó tényezők között, különösen a műtrágyázás miatt a légkörbe kerülő dinitrogén-oxid (kéjgáz) növekvő koncentrációja ad okot aggodalomra.
A kéjgáz az emberi élethossznál is hosszabb ideig marad a légkörben, 300-szor potensebb üvegházhatás-okozó, mint a szén-dioxid, és a mesterséges talajjavítók mértéktelen használata miatt egyre több van belőle a levegőben – írja a Nature-ben publikált és az Auburn University által vezetett kutatást ismertetve a Telex.
A kéjgáz koncentrációja a friss eredmények szerint 20 százalékkal emelkedett az iparosodás előtti időkhöz képest.
A tanulmány arra jutott, hogy a dinitrogén-oxid kibocsátásának jelenlegi trendjei nem összeegyeztethetők a párizsi klímacélokkal. Jó hír viszont, hogy léteznek hathatós technológiák (pl. a hatékonyabb műtrágyázás) a kéjgázkibocsátás csökkentésére, Európa az elmúlt két évtizedben sikeresen visszafogta a saját részét.
