2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A trágyázásból származó kéjgáz tovább rontja a klímakilátásainkat

Egy új kutatás szerint az élelmiszer-termelés növekvő súllyal jelenik meg a klímaváltozást okozó tényezők között, különösen a műtrágyázás miatt a légkörbe kerülő dinitrogén-oxid (kéjgáz) növekvő koncentrációja ad okot aggodalomra.

A kéjgáz az emberi élethossznál is hosszabb ideig marad a légkörben, 300-szor potensebb üvegházhatás-okozó, mint a szén-dioxid, és a mesterséges talajjavítók mértéktelen használata miatt egyre több van belőle a levegőben – írja a Nature-ben publikált és az Auburn University által vezetett kutatást ismertetve a Telex.

A kéjgáz koncentrációja a friss eredmények szerint 20 százalékkal emelkedett az iparosodás előtti időkhöz képest.

A tanulmány arra jutott, hogy a dinitrogén-oxid kibocsátásának jelenlegi trendjei nem összeegyeztethetők a párizsi klímacélokkal. Jó hír viszont, hogy léteznek hathatós technológiák (pl. a hatékonyabb műtrágyázás) a kéjgázkibocsátás csökkentésére, Európa az elmúlt két évtizedben sikeresen visszafogta a saját részét.

A műtrágya nem csak a légkört szennyezi. A természetes vizekbe mosódva szélsőséges algásodást idéz elő, ami oxigénhiányos, holt zónák kialakulásához vezet az állóvizekben Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam