2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénzintézeteken is múlik a fenntartható gazdaság megteremtése

Szemléletváltást sürgetett a köztársasági elnök a természeti erőforrások megóvása érdekében hétfőn, a Közép-európai zöld pénzügyi konferenciának küldött videóüzenetében.

Az államfő hangsúlyozta, új megközelítési módokra, új gazdasági számításokra van szükség ahhoz, hogy a versenyképességi, jóléti, fenntarthatósági, társadalmi stabilitási szempontokat egyidejűleg érvényesíteni lehessen. A klímaváltozás megfékezésének várható költségeiről kifejtette: választ kell találni arra, hogy melyek azok a legjobb finanszírozási formák, amelyek a kívánt célok elérését leginkább szolgálják.

Rámutatott arra is, érdemes lenne pontos számításokat végezni a mostani járvány által okozott társadalmi-gazdasági károk mértékéről, és azt összevetni a fenntarthatóság várható költségeivel.

Meg kell vizsgálni, hogy milyen együttműködési formák – európai, regionális vagy országon belüli – kellenek a gazdaság pandémia utáni talpra állásához – mondta az elnök. Áder János kitért arra, hogy bár a víz nem témája a konferenciának, ugyanakkor a fenntartható vízgazdálkodás nélkül nem lehetséges a fenntartható gazdasági fordulat.

A „szennyező fizet” elvét a köztársasági elnök felvetése szerint sokkal következetesebben, hangsúlyosabban kellene érvényesíteni, és nagyobb figyelmet kellene fordítani a megelőzésre.

A pénzintézetek sem tétlenkedhetnek

A fenntartható gazdaság megteremtéséhez minden pénzügyi intézménynek hozzá kell járulnia, a jegybankoknak pedig támogatniuk kell, hogy a szektor üzleti döntéseibe a környezeti kockázatok beépülhessenek – mondta Kandrács Csaba, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a budapesti konferenciát megnyitó beszédében.

Kifejtette: már régóta alapos ismeretek vannak arról, hogy miként hat az ember tevékenysége a Föld klímájára, a természeti környezetre, azonban ma már hathatós eszközök állnak rendelkezésre a legrosszabb következmények enyhítésére.

Az MNB elsődleges feladata az ár- és pénzügyi stabilitás fenntartása, ezek eléréséhez nem hagyhatja figyelmen kívül a természetet, a klímaváltozás pusztító hatásait.

A jegybank aktív szerepet vállal a klímaváltozás elleni küzdelemben, és minden szereplőt a megtett intézkedések fokozására ösztönöz – jelezte, aláhúzva: minden ország és minden cég, intézmény elsődleges felelőssége a karbonsemleges működés elérése.

Az MNB alelnöke szerint a központi bankoknak támogatniuk kell az éghajlatváltozási és környezeti kockázatok integrálását a pénzügyi szektor üzleti döntéseibe. Fel kell gyorsítani a zöldfinanszírozás fejlesztését, biztosítani kell a környezetvédelmi szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek és beruházások finanszírozását –közölte Matolcsy György.

Neked ajánljuk
Jelentős forrásokat mozgósít a fenntarthatóbb működés érdekében a Nespresso A klímaváltozás ugyan a közbeszédben háttérbe szorult, de kiváló befektetés maradt Álomszerű reklámmal buzdít környezettudatosságra az IKEA Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam