2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság szempontja is érvényesül a hazai befektetési alapok értékelésében

Módosították a befektetési alapok kategorizálási szabályzatát, aminek eredményeként az alapok besorolási kategóriái kiegészülnek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkkal – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni – írja Privátbankár.hu.

Az elmúlt évek egyik fontos fejleménye, hogy a tőkepiaci befektetések terén egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kapnak a felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG – environmental, social, governance) szempontok. Attól függően, hogy az alapok befektetéseik során milyen mértékben követik a fenntartható fejlődéssel – valamint az egyéb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos –szempontokat, a jövőben három kategóriába kerülhetnek.

  • Az „ESG-minősített” kategória feltétele, hogy az alapkezelő az alap befektetéseit ESG-szempontok alapján szűrje, az ESG-szempontból nem elfogadható eszközökbe való befektetéseket kizárja.
  • „ESG-Plusz” megjelölést kaphat az az alap, amely az előbbi feltételeken túlmenően a portfólió elemeinek kiválasztási szempontjainál – megfelelő mértékben – felülsúlyozza a pozitív ESG-minősítéssel rendelkező eszközöket.
  • „ESG-Impact” megjelölést kaphat az olyan tematikus, fenntartható gazdaságra, környezetvédelemre stb. fókuszáló alap, amely olyan szektorokba fektet, amelyek elsődlegesen a fenntarthatósággal kapcsolatosan tevékenykednek.

A Bamosz honlapján naprakészen közzéteszi a tagjai által kezelt alapok fontosabb adatait, ezek között 2021. január 1-jétől szerepelni fognak az ESG-szempontok szerinti kategóriák is.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam