2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több gazdasági ágazat lép a zöldítés felé

A technológia segíti az országot, hogy a változó világot a saját képünkre formáljuk, de nemcsak mi vagyunk hatással a környezetünkre, hanem a környezetünk is ránk, ahogy ezt a járvány is megmutatta – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca Innováció – gondolkodj és cselekedj zölden című konferenciáján.

Hozzátette, ezért fontos a klímavédelmi törekvések meghatározása globálisan és országos szinten is. A magyar kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének fontos eleme a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása, az energetikai rendszer környezetbaráttá alakítása, a vizek védelme és a közlekedés zöldítése.

Bajnóczi Mihály, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének versenyképességi szakdiplomatája a rendezvényen a gazdaság zöldítésének uniós kereteiről adott áttekintést. A tavaly decemberben közzétett zöldmegállapodás (Green Deal) az unió növekedési stratégiája, a cél, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon a kontinens úgy, hogy közben a növekszik a gazdaság és az életminőség.

A megállapodás a gazdasági élet minden szegmensét lefedi. Az ipari aspektusokat az új európai iparstratégia foglalja keretbe. A stratégia fontos eleme az energiarendszer integrációja, ehhez kapcsolódik a hidrogéntermelés és -felhasználás stratégiája, a vegyi anyagokra és épület-korszerűsítésre vonatkozó stratégia pedig a múlt héten jelent meg.

Európai szinten alakultak ágazati szövetségek, amelyek hozzájárulnak az általuk lefedett területek irányainak meghatározásához.

Eddig az akkumulátorok, a mikroelektronika és a műanyag terén alakultak ilyen szövetségek, továbbá nyáron létrejött a tiszta hidrogén szövetség, szeptemberben pedig a nyersanyagokkal foglalkozó európai szövetség is. A szakdiplomata szerint ezekhez a szövetségekhez való csatlakozás azért is megfontolandó a vállalkozásoknak és kutatóknak, mert széles körű kapcsolatokra tehetnek szert, összeurópai hálózat részévé válhatnak.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam