2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat

Környezetvédő szervezetek arra szólították fel a világ legnagyobb bankjait, hogy ne finanszírozzanak többet olyan tevékenységeket, melyek a közmegegyezés szerint hozzájárulnak a biodiverzitás csökkenéséhez, állat- vagy növényfajok kihalásához.

Ezek a hangok azután erősödtek fel ismét, hogy megjelent egy jelentés, amely a világ 50 legnagyobb bankját vizsgálta ebből a szempontból – írja a Reuters beszámolója nyomán a 444.hu.

A most megjelent elemzést a számos kutatót tömörítő Portfolio.earth tette közzé, és egyik hangsúlyos megállapításuk, hogy egyetlen pénzintézet sem rendelkezik megfelelő ellenőrző rendszerrel, amellyel nyomon tudnák követni, hogy az általuk kihelyezett hiteleknek milyen hatása van a természetre, és így az emberek hogylétére. A szervezet elnöke, Liz Gallagher szerint

a bankok egyre inkább megértik, hogy ha a klímaváltozást erősítő tevékenységeket finanszíroznak, az árthat a megítélésüknek és így a bevételeiknek is, de ez még nem tudatosult bennük a biodiverzitás pusztításával kapcsolatban.

A jelentés arra jutott, hogy az 50 legnagyobb pénzintézet 2019-ben 2,6 ezermilliárd dollárnyi hitelt helyezett ki olyan szektorokba, amelyek a kutatók szerint hozzájárulnak a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

A Reuters megkeresésére több bank is azt közölte, folyamatosan dolgoznak azon, hogy fenntarthatóan finanszírozzanak, és többük is jelezte, hogy együttműködnek biodiverzitást védő szervezetekkel. Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó kutatók szerint komolyabb, intézményi garanciákra és szabályozásokra van szükség ahhoz, hogy a bankok ne finanszírozzanak többé például élőhelypusztulással járó projekteket.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam