2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fémbányászat lehet az energiaátmenet nyertese

Fémek nélkül elfelejthetjük az energiaátmenetet, de kérdés, hogy a piac a jelenlegi befektetési szint mellett képes lesz-e ellátni az egyre inkább növekvő igényeket.

A karbonmentes technológiák és infrastruktúra kiépítése fémek nélkül nem megy: gondoljunk csak a szélturbinákra, a napelempanelekre, az elektromos autók akkumulátoraira vagy a töltőállomásokra – írja az Nrgreport.

Julian Kettle, a Wood Mackenzie kutató és tanácsadó cégcsoport fémeket és bányászatot kutató divíziójának alelnöke a Forbes hasábjain elemezte a fémbányászati szektor előtt álló lehetőségeket és kockázatokat.

Kettle a Wood Mackenzie kutatásaira hivatkozva akár 200%-os vagy 600%-os igénynövekedést is prognosztizál egyes fémek, mint például az akkumulátorokhoz használt lítium esetében, de a kereslet kielégítéséhez jelentős forrásbevonásra és ösztönzőkre lesz szükség.

Az viszont kérdéses, hogy a koronavírust követő kedvezőtlen gazdasági környezet hogyan és mikor fordulhat át jövedelmezővé a bányászati beruházások tekintetében, mivel nehéz meghatározni, mikor ugorhat meg ténylegesen az igény a már említett fémek iránt az energiaátmenet távlati célkitűzései mellett. 

Neked ajánljuk
Újrahasznosított plasztikkal zöldülhet tovább a Lego Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam