2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fémbányászat lehet az energiaátmenet nyertese

Fémek nélkül elfelejthetjük az energiaátmenetet, de kérdés, hogy a piac a jelenlegi befektetési szint mellett képes lesz-e ellátni az egyre inkább növekvő igényeket.

A karbonmentes technológiák és infrastruktúra kiépítése fémek nélkül nem megy: gondoljunk csak a szélturbinákra, a napelempanelekre, az elektromos autók akkumulátoraira vagy a töltőállomásokra – írja az Nrgreport.

Julian Kettle, a Wood Mackenzie kutató és tanácsadó cégcsoport fémeket és bányászatot kutató divíziójának alelnöke a Forbes hasábjain elemezte a fémbányászati szektor előtt álló lehetőségeket és kockázatokat.

Kettle a Wood Mackenzie kutatásaira hivatkozva akár 200%-os vagy 600%-os igénynövekedést is prognosztizál egyes fémek, mint például az akkumulátorokhoz használt lítium esetében, de a kereslet kielégítéséhez jelentős forrásbevonásra és ösztönzőkre lesz szükség.

Az viszont kérdéses, hogy a koronavírust követő kedvezőtlen gazdasági környezet hogyan és mikor fordulhat át jövedelmezővé a bányászati beruházások tekintetében, mivel nehéz meghatározni, mikor ugorhat meg ténylegesen az igény a már említett fémek iránt az energiaátmenet távlati célkitűzései mellett. 

Neked ajánljuk
Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot Konferencia a zöld reklámról Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam