2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldítés pótolhatja az Európában elveszett munkahelyeket

Megvalósulásuk esetén közel 3 millió állást hoznának létre az Ernst & Young Tanácsadó által elemzett, küszöbön álló zöld projektek az Európai Unióban.

Ezer előkészített zöld projektet elemzett az EY friss tanulmányában (A Green Covid-19 Recovery and Resilience Plan for Europe). Amennyiben ezek a projektek megvalósulnak, mintegy 2,8 millió állást hozhatnának létre az Európai Unióban és egyben az unió klímacéljainak megvalósulását is segítik – írja a Profitline.

A becslések szerint a vizsgált projektek együttesen a szén-dioxid-kibocsátás 2,3 gigatonnányi csökkentésével járulhatnának hozzá az uniós klímacélokhoz. Az eredmények eléréséhez hozzávetőleg 200 milliárd eurónyi állami és magánforrásra van szükség az EU 27 országában.

Az elemzésben szereplő programok az EY becslése szerint mintegy 10 százalékát teszik ki a környezeti előnyökkel járó, Európában fejlesztés alatt álló beruházásoknak. Ez alapján prognosztizálható, hogy az EU-ban tervezett fenntartható projektek összege meghaladhatja akár az ezermilliárd eurót is.

Amennyiben az összes ilyen terv teljesül, akkor 12 millió teljes munkaidős állást hozhatnának létre – ez több, mint amennyi a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzet gazdasági következményei miatt megszűnt.

A fejlesztésekben leginkább érintett szektorok az energetika, a közlekedés-szállítás, a gyáripar és az építőipar. Ezek közül a legjobban előkészített, leggyorsabban megvalósítható projekteket az energia (-termelés, -elosztás és -tárolás) és a közlekedés-szállítás területén találjuk. Ide tartoznak a kutatásban elemzett magyarországi programok is: a fővárosi lakásállomány energetikai korszerűsítése, illetve az elektromosautó-töltő hálózat fejlesztése.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam