2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felveszi a pénztárcákban rejtőző műanyagok elleni harcot egy dán bank

Fokozatosan kivonja az összes forgalomban lévő bankkártyáját az egyik legnagyobb dániai pénzintézet, a Danske Bank, és azokat környezetbarát – 86 százalékban –, újrahasznosítható kártyákra cseréli.

A környezetbarát kártyákat eredetileg a bank úgynevezett Pocket Money számlájához adták volna, amelyet 8 és 14 év közötti gyerekeknek szánnak. Azonban a próbaidőszak után úgy döntöttek, hogy minden Visa, Dankort és Mastercard kártyát használó ügyfél is újrahasznosított műanyagból készülő kártyát kap a jövőben – írja a Finextra.com beszámolója alapján a Napi.hu.

Nem a Danske Bank az első, amely a bankkártyák zöldítésében gondolkodik. A felesleges műanyag csökkentése érdekében a Mastercard kártyatársaság is lépett, és egy fenntartható kártyaprogramot indított.

Az új, környezetbarát bankkártyák újrahasznosíthatók, biológiailag lebomlók lesznek, vagy éppen az óceánokból kihalászott műanyagokból is készülhetnek.

Hatalmas mennyiségről van szó, a pénztárcákban ugyanis rengeteg műanyag rejtőzik. Csak az Egyesült Királyságban tavaly júliusban 61,9 millió hitelkártyát és 97,3 millió betéti kártyát bocsátottak ki. Magyarországon pedig a forgalomban lévő fizetési kártyák száma a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint meghaladta a 10 milliót, ezen belül a mindennapi fizetésekre használt kártyák száma megközelíti a 7 milliót.

Bár vannak sokkal komolyabb műanyag-felhasználással működő területek szerte a gazdaságban, de az újrahasznosítható kártyák bevezetésével csökkenthető a szemét aránya. Az újrahasznosított bankkártyák térnyerése mellett csökkentheti a plasztikokhoz köthető műanyagfelhasználást a virtuális – többek között az okostelefonokba költöztethető – bankkártyák elterjedése is.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntarthatóság jegyében dolgoknak nyílik „könyvtár” a Goethe Intézetben Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam