2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdi az ipari tesztelést a Poliloop

Két magyar fiatal előállított egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely hét hét alatt bármilyen egyszer használatos műanyagot képes lebontani. Most kezdenek ipari tesztelésbe.

A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. A hagyományos, gyógyszercégeknél épített vegyészmérnöki karriernél többre vágytak, ezért az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét – derül ki a Forbes portréjából.

Körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, amiből bioműanyag is előállítható.

Ezzel a megoldással a Poliloop egy körkörös gazdasági modell alapjait teremti meg. Az eljárás minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag sem a folyamat során.

A Poliloop 2019 elején bekerült az amerikai Techstars akcelerátor három hónapos abu-dzabi programjába, ahol cégindításról valamint üzlet- és termékfejlesztésről kaptak tanácsokat. A most következő mérföldkő az ipari tesztelés, amely sikeres elvégzése után már több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne a céggel.

Neked ajánljuk
A műanyagok felé fordul az olajipar A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam