2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb területen csillant fel a remény a szén-dioxid hasznosítására

Egy brit multimilliomos és környezetvédő célul tűzte ki, hogy laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben állítson elő olyan, úgynevezett karbonnegatív gyémántköveket, amelyek elkészítéséhez teljes egészében a Föld atmoszférájából származó alapanyagot használnak.

Dale Vince, az Ecotricity cég alapítója bejelentette, hogy a világon elsőként kifejlesztett egy olyan eljárást, amelyben kizárólag a levegőből származó szén- és vízrészecskékből, valamint az onnan nyerhető energiával állítanak elő gyémántot – számolt be a The Guardien alapján az Origo.

A technológia a gyémánttermeléshez a Föld atmoszférájából nyert szén-dioxidot hasznosítja, emellett szél- és napenergiát, valamint esővizet használ fel.

Ennek eredményeként nulla károsanyag-kibocsátású gyémántdarabokat kapnak, amelyek az előállítása még a levegő megtisztításhoz is hozzájárul.

Napjainkban egyébként a laboratóriumi gyémántok egyre népszerűbbek, ipari felhasználásuk pedig egyre jelentősebb. A gyémántlelőhelyek körül kirobbant véres konfliktusok mellett a hagyományos gyémántbányászati módszerek környezetterhelése is nagy: egy egykarátos gyémántkő kitermeléséhez átlagosan 1000 tonna földet és követ kell megmozgatni, aminek során 3890 liter vizet használnak fel, és 108 kilogrammnyi szén-dioxid-szennyeződés kerül a levegőbe. 

Vince várakozásai szerint az erre a célra alapított vállalkozása, a Sky Diamonds kezdetben havi 200 karátnyi karbonnegatív gyémántot lesz képes előállítani, de ez a mennyiség rövid idő alatt akár 1000 karátnyira is emelkedhet.

Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Német kutatóhajó indul a halban gazdag part menti áramlatok sorsának felderítésére A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam