2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha elbukjuk a klímaváltozás elleni küzdelmet, számos olimpiai helyszínt is elveszíthetünk

A koronavírus súlyos gazdasági nehézségeket okoz mindannyiunk életében, igaz ez a sport világára is. A sportvilágnak ugyanakkor hosszabb távon is jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. A globális felmelegedés következtében drasztikusan csökkenhet a fontos megmérettetések megtartására alkalmas helyszínek száma.

2050-re az eddigi 19 házigazdából 10 már nem tudna otthont adni a téli olimpiának. A kutatók szerint 2080-ra ez a szám hatra olvad. A nyári játékokat is érinti a probléma, csak más aspektusból: a hőmérséklet emelkedése állítja nehéz kihívások elé a szervezőket és a sportolókat – írja az Insidethegames alapján a Népszava.

Tokióban nyaranta akkora a hőség, hogy bizonyos versenyeket csak úgy tudtak volna megrendezni a fővárosban, ha a sportolók hajnalban startolnak. Végül az a döntés született, hogy Szapporóban – amely a japán fővárostól 800 kilométerre északra fekszik – rendezik meg a jövő évi olimpia maratoni és gyalogló versenyszámait.

A klímaváltozás súlyosságát felismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is, amely idén arról határozott, 2030-tól minden olimpiát rendező városnak „klímapozitívnak” kell lennie, ami a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére, illetve hosszú távon a minimálisra szorítására vonatkozik.

A klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés világszerte számos sportlétesítményt fenyeget, az extrém időjárási események, a szárazsággal fokozódó bozóttüzek pedig további sportágakat és rendezvényeket állíthatnak próbatétel elé. Idén januárban az erdőtüzek füstje miatt csak később vette kezdetét az év első tenisz-Grand Slam-tornája, az Australian Open. Tájfun miatt Forma–1-es időmérő edzést is kellett már elnapolni – nem meglepő módon ebben a sportágban is igyekeznek minél többet tenni a klímaváltozás ellen. 

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam