2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javult Magyarország ökológiai termelékenysége

Az ökológiai termelékenység alapja a természeti erőforrások hatékony felhasználása, amelyben Magyarország viszonylag jól teljesít – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank legújabb éves kiadványa.

A jelentés célja, hogy átfogó és objektív képet adjon hazánk termelékenységi helyzetéről, ezért a munkatermelékenység hagyományos megközelítésén túlmenően a termelékenység 21. századi pilléreit is vizsgálja: az innovációs rendszer és a digitalizáció termelékenységét, valamint az ökológiai hatékonyságot.

A dokumentum szerint hazánkban a termelékenység és hatékonyság valamennyi pillérében jelentősek még a növekedési tartalékok, amelyek megfelelő szakpolitikákkal felszabadíthatók. Ehhez a Termelékenységi jelentés úgy kíván hozzájárulni, hogy segít megérteni a gazdasági növekedés és felzárkózás kulcstényezőjének mozgatórugóit.

A természeti erőforrások használata is lehet hatékonyabb

A természeti értékek megőrzése biztosítja, hogy a hosszú távú gazdasági pálya környezetileg is fenntartható maradjon:

minél kisebb környezeti szennyezés mellett tudjuk előállítani ugyanazt a termék- és szolgáltatásmennyiséget, annál magasabb az ökológiai hatékonyság.

Magyarországon az egységnyi szén-dioxid-kibocsátásra jutó hozzáadott érték jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, és megközelíti az EU átlagát. A teljes ökológiai hatékonyságban Magyarország teljesítménye az EU-átlag 75 százalékán áll, míg a Top5 EU-s országhoz viszonyítva 42 százalék – derül ki a jelentésből. 

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam