Egy ősi recepttel a sörfőzés is a körkörös gazdaság korába léphet
Kenyérmaradékokból készít kézműves sört egy brit sörfőző. A sörfőzéshez használt árpa harmadát a közeli pékségek és szendvicsezők kenyérmaradékaival helyettesítik.
Nemcsak az élelmiszer-pazarlás mértékét csökkenti, de a sörfőzés ökológiai lábnyomát is, ha az árpa helyett kenyérmaradékból készítenek sört – írja a CNN alapján a hvg.hu.
Egy szelet kenyérből így körülbelül 5 és fél deciliternyi kézműves sört tudnak készíteni, ezzel nemcsak az élelmiszer-pazarlást csökkentik, de a sörfőzés ökológiai lábnyomát is.
A Toast Ale-re keresztelt megoldás egyébként nem új: egy régi, erjesztett kenyeret felhasználó, mezopotámiai módszerhez nyúltak vissza. A tulajdonos, Louisa Ziane már hét ország több mint 50 sörfőzdéjével működött együtt és csinált kenyérmaradékból sört. Eddig már majdnem 2 millió szelet kenyeret mentettek meg attól, hogy a szemétbe kerüljön.