2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megosztó módon termesztett növény segíthet leváltani a műanyagot?

A fenntarthatatlan gyakorlat mellett rengeteg természeti ártalommal termesztett olajpálma feldolgozásakor keletkező hulladékból egy új tanulmány szerint élelmiszer-csomagolásra használható, biológiailag lebomló fóliát lehet készíteni.

A biológiailag nem lebomló, egyszer használatos műanyagok, például a műanyag zacskók és az élelmiszer-csomagolások az évente előállított műanyag negyven százalékát képezik – írja a Noizz.hu.

A Current Research in Green and Sustainable Chemistry folyóiratban publikált tanulmány alapján az erdőírtásokkal hírhedtté vált iparág melléktermékeiből a kutatók egy természetes úton előforduló biopolimert, úgynevezett hemicellulózból lebomló csomagolást állítottak elő.

A megújuló anyagokból, például poliszacharidokból és fehérjékből előállítható vegyület olcsósága és biológiai lebonthatósága miatt fontos lehetőséget jelenthet a kőolajalapú polimerek helyettesítésére.

– mutattak rá a Universiti Sains Malaysia kutatói. A műanyaghulladék mellett csak Malajziában évente 19,8 millió tonna pálmaolaj-gyümölcscsomót dobnak ki. A hemicellulóz rengeteg mezőgazdasági és biomassza-hulladékban megtalálható.

Neked ajánljuk
Újabb területen csillant fel a remény a szén-dioxid hasznosítására Egy ősi recepttel a sörfőzés is a körkörös gazdaság korába léphet Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: noizz.hu
Vissza
Hírfolyam