2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldmegállapodás csak a kibocsátás kiszervezése

Bár 2019-ben az Európai Unió bejelentette, hogy 2050-re Európa lesz az első karbonsemleges kontinens, a zöldmegállapodás korántsem tesz jót a bolygónak – állítják egy, a napokban a Nature-ben megjelent tanulmányban a német Karlsruhe Technológiai Intézet (KIT) kutatói.

Az EU vállalást tett arra, hogy csökkenti a kibocsátást és az erdőirtást, ezzel párhuzamosan pedig támogatja, hogy minél környezetbarátabb legyen a mezőgazdaság, a szállítás és a közlekedés, valamint minél nagyobb arányban hasznosítsanak újra a tagállamok – írja a hvg.hu

A kutatóintézet arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába lenne karbonsemleges az Európai Unió, összességében csak kiszervezik a határokon túlra a szennyezést és a kibocsátást.

A tudósok szerint az, hogy az EU nagy arányban importál mezőgazdasági termékeket, csak azt eredményezi, hogy összességében kiszervezik ezeket a tevékenységeket, és így a szennyezést és a kibocsátást.

Ugyanis a legtöbb országban, ahonnan csak az EU importál, korántsem vonatkoznak olyan szigorú előírások a környezet védelmére, és országonként máshogy definiálják már a fenntarthatóságot is. A kutatók szerint ezért nem egyéni vállalásokra, hanem világszintű kezdeményezésekre lenne szükség a fenntarthatóság érdekében.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra Ökogazdálkodás az EU-tagállamokban 2019-ben (infografika) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam