2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válságkezelés veszélyezteti a klímavédelmi törekvéseket

2019-ben sok pozitívum történt. A G20-as országokban stabilan bővülni kezdtek a megújuló energiaforrások. Tavaly már az energiatermelés 27%-a volt megújuló energia, idén pedig ez az arány eléri a 28%-ot is. Eközben 2%-kal csökkent a szénfogyasztás – de a járvány miatti gazdasági intézkedések mindent tönkretehetnek. 

2019-ben először kezdett csökkenni a G20-as országokban a szén-dioxid-kibocsátás anélkül, hogy valamilyen külső sokk érte volna a gazdaságot. A csökkenés csak 0,1%-os, de ez is óriási eredmény a 2018-as 1,9%-os növekedéshez képest – írja a Szeretlek Magyarország.

A G20-as országok klímaügyi lépéseit vizsgáló Climate Transparency Report jelentése szerint 2020-ban vélhetően tovább csökken a szén-dioxid-kibocsátás, méghozzá 7,5%-kal, de ez a koronavírus-járvány okozta egyszeri hatás, amely további intézkedések nélkül nyomtalanul eltűnne.

Sőt, a koronavírus okozta gazdasági visszaesés elleni lépések könnyen visszafordíthatják az eddigi eredményeket: a világ vezető országai ugyanis dollármilliárdokat költenek arra, hogy a Covid–19 járvány után minél hamarabb helyreállítsák a gazdaságukat.

Eközben azonban túl sok pénz áramlik a fosszilis szektorba, és így veszélybe kerülhet a párizsi klímacél elérése. A G20-országok közül 19 úgy döntött, hogy pénzügyi támogatást nyújt a hazai olajiparnak, szén- vagy gázszektornak, 14 ország pedig megtámogatta a nemzeti légitársaságait anélkül, hogy környezetvédelmi feltételeket szabtak volna.

A jelentés szerint a világ legnagyobb gazdaságainak sürgősen át kell gondolniuk a támogatási politikájukat, hogy azokat összhangba hozhassák kibocsátáscsökkentési céljaikkal.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam