2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB is kiemelten kezeli a fenntarthatóságot

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, miközben a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is célul tűzte ki – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Napi.hu Zöldgazdaság 2020 című online konferenciáján.

Az MNB fő eszköze a fenntartható gazdaság elősegítésére a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény nyújtása a bankoknak. Nagy valószínűséggel állítható, hogy a zöldberuházásokra nyújtott hitelek kockázatossága alacsonyabb, miután a beruházónak a fejlesztés révén megtakarítása keletkezik – fejtette ki az alelnök.

Kandrács Csaba azt is hozzátette, hogy a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény egy részét a bankoknak tovább kell adni az ügyfél számára minimum 0,3 százalék kamatkedvezmény formájában. Az MNB zöldprogramjával a térségben vezető szerepre törekszik.

A tőkekedvezményt a zöldhitelek folyósítására egyelőre még csak a lakossági hiteleknél vezették be, de hamarosan elérhetővé válik a konstrukció a vállalati kölcsönöknél is.

Magyarországon a vállalatok számára egyelőre zöldkötvények vásárlására nyílik lehetőség – jegyezte meg Kandrács Csaba. Utalt arra, hogy az Európai Unió is hasonló irányba gondolkodik, zöldfeltétel teljesülése esetén 25 százalékos tőkekövetelmény-kedvezményt kaphatnak a közszolgáltatásokat finanszírozó pénzintézetek.

A fenntartható tőkepiacról is beszélt az alelnök: ezen a területen a cél az, hogy a zöld tőkepiaci termékek minél inkább meghonosodjanak az országban. A magyar piacon már megjelentek az úgynevezett zöld kockázatitőke-alapok és befektetési alapok, és 2020-ban megtörtént az első zöldkötvény-kibocsátás az állami és a vállalati piacon is – idézte fel az alelnök utalva arra, hogy bőven van tér még a növekedésre. Kandrács Csaba az MNB tőkepiaci terveit ismertetve arra is kitért, hogy egyebek mellett a Nemzeti Fenntartható Tőkepiaci Stratégia alkotását tervezik.

Neked ajánljuk
A zöld pénzügyekben is a pénztárcánk mondja ki a döntő szót Rövidesen még többféle zöldhitelt kínálhatnak a bankok Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Idén is sikeres volt a takarítási világnap
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam