2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit lépjen az építőipar a klímaváltozás árnyékában?

Cselekedjünk, vagy egyelőre maradjon várakozó állásponton az építőipar a klímaválság kezelését illetően? Az évente megrendezésre kerülő Green Future Conference 2020 – HuGBC előadói és egy panelbeszélgetés résztvevői idén erre a kérdésre igyekeztek választ adni.

A HuGBC egyértelműen a mihamarabbi tetteket sürgeti. A felkért holland és magyar szakértők konkrét utakat, példákat és terveket mutattak arra, hogyan képzelik ők a cselekvést.

Barta Zsombor fenntarthatósági szakértő, a HuGBC elnöke bevezetőjében első és legfontosabb üzenetként kihangsúlyozta, hogy az épített környezetben a legfontosabb cél nem lehet más, mint a zéró karbon-dioxid-kibocsátás elérése. Dr. Botos Barbara, a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár az épített környezet nettó nulla karbonkibocsátásának eléréséről tartotta előadását.

Hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás esetén beszélhetünk alkalmazkodásról (a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez), mérséklésről (az elkerülhető kiküszöbölése, amihez minden lehetséges lépést kell meg tenni) és szemléletváltásról (akár nemzetközi, akár a család vagy egyén szintjén). 

Beleznay Éva fenntarthatósági tanácsadó a HuGBC klímavészhelyzeti megoldási ajánlásait ismertette vállalatoknak és városoknak. Az érdeklődők a további előadásokból számos sikeres, a klíma szempontjait is érvényesítő holland építészeti projekt hátterét ismerhették meg.

A konferencia kapcsán a HuGBC titkára hangsúlyozta: „igaz, hogy pillanatnyilag a legfontosabb dolgunk a Covid–19 leküzdése, de nem feledkezhetünk meg a nyomában járó recesszió gazdasági és társadalmi kezeléséről, illetve a háttérben még inkább fenyegető veszélyről, a klímaváltozásról. A konferencia által felvonultatott példák is arra szolgálnak, hogy cselekvésre használjuk azokat”.

A HuGBC oldalán a konferencián elhangzott előadások részletes leírása és a  panelbeszélgetés felvétele is elérhető.

Neked ajánljuk
A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Ezek a vállalatok nyerték idén a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyt Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam