2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával

Világhírű kutatók azonosították azokat a fosszilis fűtőanyagokban érdekelt nagy állami és multinacionális cégeket, amelyeket a legnagyobb felelősség terheli a klímaválságért.

Az elemzés, amely az olajipar és a klímaváltozás összefüggéseiben szaktekintélynek számító amerikai Climate Accountability Institute-nál készült, megállapította, hogy 20 nagyvállalat, amely a mai napig folyamatosan bányássza a világ olaj-, földgáz- és széntartalékát, közvetlenül összefüggésbe hozható az 1965 óta kibocsátott üvegházhatású gáz 35%-ával – számolt be a The Guardian alapján a  Szeretlekmagyarorszag.hu.

Ez a mennyiség alig több mint fél évszázad alatt 480 milliárd tonna szén-dioxidnak felel meg.

A nagy részvénytársaságok listáját a Chevron vezeti, amelyet az ExxonMobil, a BP és a Shell követ. Ez a négy világcég termelte 1965 óta a világ szén-dioxid-kibocsátásának 10%-át.

A nagy állami szennyezők közül első helyen a Saudi Aramco áll, amely egyébként 59,26 milliárd tonnányi szennyezéssel egyben abszolút első is: egymaga felelős a globális szennyezés 4,38%-áért. A 12 állami cég a vizsgált időszakban 20%-kal részesült a káros kibocsátásokból.

Neked ajánljuk
Már 2040-re karbonsemleges lenne a Coca-Cola Adóreformmal küzd a szén-dioxid-kibocsátás ellen Ausztria Szuperkorall-kolóniát fedeztek fel a Fülöp-szigetek környékén A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam