2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körkörösségre fókuszál a MOL

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a MOL, folytatva az új tevékenységek felé nyitó stratégiáját  – mondta Hernádi Zsolt, a csoport elnöke a Világgazdaságnak adott interjúban.

A vállalat teljesítményéről és a járvány okozta kihívások kezeléséről szóló interjúban Hernádi Zsolt aláhúzta: céljaik nem változnak, „de a klímaváltozás okozta kihívások és a felgyorsult transzformáció miatt újabb céljaink is vannak.” 

„A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett nagyon fontosnak tartom a hulladék újrafelhasználásának kérdését is. Ezt is meg kell oldani, de Magyarország számára nemcsak kötelezettség, hanem kiváló lehetőség is”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a körkörös gazdaságra építve nagyobb, mondhatni, stratégiai fókusz kerül a vállalat hulladékkezelési tevékenységére. A MOL ugyanis az egyik legösszetettebb hulladékgazdálkodási rendszert működteti a hazai ipari vállalkozások közül. Terveik szerint ezt a rendszert egységesítik és hatékonyabban építik be a körkörös gazdaságba.

A csoport elnöke szerint a vállalat rendelkezik az ehhez szükséges tudással és infrastruktúrával: mintegy ezer saját hulladékgyűjtő helyünk van Magyarországon.

Évente 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodnak, ehhez jön a külső hulladék, például az elmúlt tíz évben begyűjtött, 65 ezer tonna fáradt olaj, amellyel 240 ezer tonna építőipari bitumen gyártását támogatták.

Emellett évente 500 ezer gumiabroncsot használnak fel gumibitumen előállítására, biztonságos utak készítésére. A MOL-nak két hulladékégetője is van, ezek kapacitása évi 25 ezer tonna. „A hulladékfeldolgozásba való bekapcsolódásunk a petrolkémiában is kiemelten fontos – hangsúlyozta Hernádi Zsolt. – Ezeket és még nagyon sok más tevékenységünket tervezzük egy rendszerbe rakni.”

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam