2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perbe fogták a Shellt a klímavédelem akadályoztatása miatt

A 20. század egyik legsikeresebb vállalata a környezetvédő szervezetek keresete nyomán áll a hágai törvényszék elé. A vádirat szerint a Shell késlelteti a fosszilis tüzelőanyagok égetéséről való átállást, és ezzel törvényt sért.

Az ügy abban különbözik a nagyvállalatok ellen rendszeresen indított környezetvédelmi perektől, hogy míg általában az a kérdés, hogy a cég fizet-e kártérítést, és hogy mennyit, jelen esetben más forog kockán – írja a Mérce.

Amennyiben ugyanis a bíróság a környezetvédő szervezeteknek – a Föld Barátai hollandiai szervezetének (Milieudefensie) és másoknak – ad igazat, abban az esetben a Shell törvényi kötelezettsége lesz üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentése.

A Föld Barátai helyi tagszervezetének vezetője, Donald Pols elmondta, „ez egy egyedülálló per, ami komoly következményekkel járhat a klíma és a globális fosszilis tüzelőanyag-ipar számára. Bizonyosak vagyunk benne, hogy a Shellt a nemzetközi klímacélokhoz való alkalmazkodásra és a veszélyes klímaváltozást okozó tevékenységek befejezésére fogja kényszeríteni a bíróság végső ítélete”.

A Milieudefensie-t másik hat hollandiai környezetvédő szervezet, 17 379 holland pertárs, valamint globálisan nagyjából egymillió ember támogatja. 

A környezetvédő szervezet közleménye kitér arra, hogy a Shell évtizedeken keresztül tudatában volt annak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata veszélyes a klímára nézve, mégsem tett semmit a folyamatok lassításáért.

Sőt: olajvállalatként, aminek elsődleges célja, hogy minél nagyobb profitot realizáljon a tüzelőanyagok értékesítésén, azon fáradozott, hogy eltagadja vagy minél kisebbnek állítsa be a veszélyt, és ennek megfelelően befolyásolja a társadalmat és a döntéshozókat.

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam