2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gazdaságilag sem alátámasztható döntés az alaszkai olajkitermelés fokozása

A Trump-kormányzat tervei szerint egy közel magyarországnyi nagyságú alaszkai természetvédelmi területet nyitna meg az olajkitermelés számára. A sokak felháborodását kiváltó döntés a Bloomberg elemzése szerint gazdaságilag sem megalapozott.

Ennek egyik oka, hogy különböző előírások miatt a koncessziókról szóló árverés első életszerű időpontja csak egy nappal előzi meg a projektet ellenző Biden-adminisztráció hivatalba lépését. Így egyetlen nap alatt kellene lezavarni egy olyan folyamatot, amely normális esetben mindennel együtt nagyjából két hónapig tart – írja a G7.

Ennél is jelentősebbek azonban a piaci környezetből és a társadalmi nyomásból fakadó akadályok.

Számítások szerint 80 dollár feletti olajár kellene ahhoz, hogy a szóban forgó területről megérje kitermelni az olajat, miközben kétséges, hogy tartósan lesz-e még ilyen szinten valaha az árfolyam.

Az olajár idei beszakadása nyomán a nagyvállalatok drasztikusan visszavágták beruházási költségeiket, ráadásul van olyan is köztük, amely már kinyilvánította, hogy nem érdekli a sarkkörön túli kitermelés. Kisebb szereplők ettől még pályázhatnak, de környezetvédő csoportok már velük szemben is elkezdték a nyomásgyakorlást.

Ez önmagában talán még kevés lenne, de – részben szintén a fosszilis források kitermelésének egyre rosszabb PR-ja miatt – a Bank of Americán kívül az összes nagy amerikai pénzintézet kinyilvánította, hogy nem fog finanszírozni sarkkörön túli kitermelést.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre?
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam