2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül

Az Európai Központi Bank (EKB) felvetette, hogy kötvényvásárlási programjában környezetvédelmi szempontokat is vegyenek figyelembe. A német jegybank a piaci semlegesség megőrzésének jegyében máris tiltakozott – írta meg a Figyelő.

A lapban megjelent elemzés szerint elképzelhető, hogy az EKB az Európai Bizottság elnökének elképzeléseivel összhangban – aki új zöldreneszánsszal ösztökélné gyorsabb növekedésre a válságoktól sújtott eurózónát – arra készül, hogy 3,5 ezer milliárd eurós kötvényvásárlási programjában zöldszempontokat is érvényesít majd.

Az uniós intézmény stratégiája átalakításán dolgozik. Ennek részleteit várhatóan december folyamán ismertetik, döntés jövőre lesz róluk.

A „zöld” jegybank a legradikálisabb változtatás lenne, erre eddig nem volt példa a nagy központi bankok gyakorlatában.

Lagarde és kollégái úgy nyilatkoztak: ezen a módon szeretnék kompenzálni azt, hogy szerintük a piacok jelenleg viszonylag kevéssé veszik figyelembe egy vállalat részvényeinek az értékelésekor, hogy a cég mennyire szennyezi a környezetet, milyen kockázatokat hordoz ilyen szempontból.

A problémáról és az EU-s intézmény szándékairól Lagarde nem beszélt teljesen nyíltan. De már az is üzenetet hordoz, hogy felszólította a jegybankárokat, tegyék fel maguknak a kérdést, vajon nem vállalnak-e túlságosan nagy kockázatot azzal, hogy bíznak abban: a piac korrekt módon árazza be a környezetvédelmi szempontokat.

Az új irányvonal egyik legerősebb ellenzője Jens Weidmann, a német jegybank (Buba) elnöke. Financial Timesban közölt írásában amellett érvel, hogy az eurórendszernek nem feladata, hogy büntessen vagy jutalmazzon bizonyos iparágakat. Cikkében elismeri: a központi bankoknak is minél többet meg kell tudniuk a klímaváltozásról – viszont elsősorban a monetáris politika alakítása szempontjából.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam