2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az MNB elindította Családi zöld pénzügyek programját

A Magyar Nemzeti Bank a programmal arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a pénzügyek tudatos kezelése egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.

A jegybank keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a hosszabb távú gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés ma már nem választható el egymástól. Az MNB törekszik saját ökológiai lábnyomának csökkentésére, és 2019-ben elindította Zöld programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld termékek bevezetéséhez.

Hozzátették: fontos célkitűzés az is, hogy bővítsék a lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztést, a fogyasztói szemléletformálást, és felhívják a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható.

A Pénzügyi Navigátor tájékoztató tartalmakhoz kapcsolódó új, Családi zöld pénzügyek program a jövőben folyamatosan gyakorlati segítséget kíván biztosítani ahhoz, hogy a mindennapi szokások átalakításával hogyan csökkenthető egyidejűleg a környezeti terhelés és a család többletkiadásai.

A program alapelve, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése kifizetődő. Az új program másik célja, hogy az egyének, háztartások felismerjék: befektetéseikkel közvetve ők is finanszírozhatnak fenntarthatóságot szolgáló beruházásokat, igénybe vehetik az egyre bővülő zöld termékek körét.

A Pénzügyi Navigátor oldalon elérhető ökolábnyom-kalkulátor segítségével kiszámítható egy adott háztartás, család fogyasztási szokásainak környezetre gyakorolt hatása, azaz egyéni ökológiai lábnyoma. Ennek lehetséges csökkentéséhez a honlap számos gyakorlati tanáccsal, hasznos információval szolgál, amelyek a családi kiadások és a környezeti terhelés négy fő területéhez kapcsolódnak, az étkezéshez, a lakhatáshoz és a rezsihez, a közlekedéshez, valamint a vásárláshoz.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Magyar alapítású, nemzetközi innovációs központ segíti a zöldgazdaság feltörekvő szereplőit Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam