2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőipari óriás is lépéseket tesz a fenntarthatóság felé

Az épületek felépítése és üzemeltetése együttesen a világ összes karbonkibocsátásának közel 40%-át teszi ki  – ennek mintegy 5%-áért felel a globális cementipar. A fontos piaci szereplő LafargeHolcim-cégcsoport nemrégiben írta alá a Net Zero Pledge fantázianévvel ellátott úgynevezett Szénsemlegességi megállapodást, amely tudományos számításokon alapuló célkitűzéseket tartalmaz.

A cégcsoport a csatlakozással vállalta, hogy az üzleti tevékenységéhez kapcsolódó fajlagos CO2-kibocsátását a 2018-as évhez képest további 20%-kal csökkenti 2030-ra – ami az 1990-es évekhez képest több mint 40 százalékos javulást jelent – írta meg a BAMA.

A vállalat zöldépítkezés iránti elköteleződését jelzi az is, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységének több mint 50%-át olyan projektek teszik ki, amelyek a fenntartható, környezetkímélő termékek, szolgáltatások fejlesztését célozzák.

Ennek eredményeként vezette be a már világszerte több régióban is elérhető EcoPact zöldbetont, amely a CO2-semleges építkezés megvalósulásához járul hozzá. Egy másik új terméke az építkezések körkörösségének megvalósítását célozza. Ez a Susteno zöldcement, amely mintegy 19%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékot tartalmaz.  A vállalat a zöld-infrastrukturális innovációk területén is élen járó megoldásokban gondolkodik, ilyen például a 3D-s betonnyomtatás.

A globális célkitűzésekhez csatlakozva, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. is teljes mértékben elkötelezett a fenntartható, körkörös gazdaság minél nagyobb arányú megvalósítása mellett. A LAFARGE a helyi hulladékkezelési probléma megoldása és az emissziós érték csökkentése érdekében előbb 2014-ben, majd a 2019-es évben valósított meg beruházást. Az együttesen közel 3 milliárd összértékű fejlesztések mára lehetővé tették azt, hogy a 2011-es induláshoz képest a vállalat több mint 25%-kal csökkentette a Királyegyházi Cementgyár fajlagos szén-dioxid-kibocsátását.

Neked ajánljuk
A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Az uniós országok levegőjét nem csak az itt működő vállalatok szennyezik Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: bama.hu
Vissza
Hírfolyam