2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felmelegedéssel a nyugdíjbefektetések is olvadásnak indulhatnak

Ausztráliában pont került a kereskedelmi dolgozók nyugdíjalapjának 2018 óta tartó perére: a  kereskedelmi dolgozók tízezreinek megtakarításait kezelő alap kénytelen volt elismerni, hogy „a klímaváltozás anyagi, közvetlen és folyamatos pénzügyi rizikót” jelent számára.

Az eljárást egy ausztrál fiatalember, Mark McVeigh indította. Beismeréssel felérő gesztus, hogy egy ekkora vagyonnal, hatalommal és jogi apparátussal rendelkező szervezet a peren kívüli egyezséget választotta egy magánszeméllyel szemben –  húzza alá véleménycikkében Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának ügyvezetője.

Mindez azért történelmi jelentőségű, mert a cég ezzel a pénzügyi szektorban az elsők között ismerte el, hogy hosszú távú befektetési politikájában nem mérte fel a klímaváltozás hatásait és kockázatait.

A pénzügyi szakemberek légkondicionált irodáikban sokáig azt gondolhatták, hogy a klímaváltozás elsősorban az olajvállalatok, az energia- és közműcégek, az autógyártók és az iparvállalatok számára okoz fejfájást, most azonban egyértelmű jelzést kaptak, hogy ők sem kivételezettek.

A pénzügyi szektorban három jelentős hatással kell számolni:

  • A következő évtizedekben a pénzügyi szereplők által kezelt portfóliók óriási változásokon mennek keresztül. A most értékesnek tartott vállalatok hol lesznek harminc év múlva, és mennyit fognak érni a részvényeik? Hogyan lehet felfedezni azokat a cégeket és iparágakat, amelyek a jövő favoritjai lesznek?
  • A  pénzügyi szereplők működése is kihívások elé kerül. Kérdéses, hány bankfiókra lesz szükség, mennyi munkát végez majd el valamilyen mesterséges intelligencia, de az is, hogyan alakulnak a működési költségei a klímaváltozással.
  • A harmadik hatást a pénzügyi szereplők a saját értékükhöz kapcsolódóan szenvedhetik el: attól függően, hogyan árazzák be az első hatást, és milyen lépéseket tesznek a második területén, a saját értékük – és ezzel a hosszú távú működésükhöz elengedhetetlen pénzügyi forrásaik elérhetősége – is drasztikusan megváltozhat.

A klímaváltozás nagyon más lesz, mint a korábban megtapasztalt válságok, nem valószínű, hogy a vesztesei egyszeri, központi mentőcsomagokkal kimenthetők lesznek. Ugyanakkor nem is meglepetésszerűen következik be, mint a pénzügyi lufi kipukkanása vagy egy ismeretlen vírus globális felbukkanása. Azok, akik most lépnek, nem pusztán a krízist úszhatják meg: az új környezet meghatározó szereplőivé válhatnak – húzza alá a szakember.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam