2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladékfém lehet a jövő egyik legfontosabb nyersanyaga

A következő évtizedekben hatalmas kereslet lehet egy különleges, elsőre talán értéktelennek tűnő nyersanyag, a hulladékfém iránt. Ahogy ugyanis a fémpiacon is egyre fontosabb lesz az újrahasznosítás, úgy változnak a piaci igények is.

Igen izgalmas nyersanyagpiaci jelentést tett közzé nemrég a Wood Mackenzie, kiemelve, hogy a fémpiaci újrahasznosítás előretörésével jelentősen megnőhet a kereslet a hulladékfémek iránt a következő két évtizedben – írjta  meg a Mining.com alapján az Origo.

A kutatás úgy számol, hogy a hulladékacél iránti kereslet évente 200 millió tonnával, míg a hulladékalumínium iránti kereslet évi 75 millió tonnával erősödhet 2040-re.

A növekedés egyszerre köszönhető a magánszektornak és az állami szabályozásoknak. Világszerte az látszik ugyanis, hogy a kormányok igyekeznek fokozni az újrahasznosítást – hangsúlyozta Renate Featherstone, a szervezet vezető elemzője.

Fotó: shutterstock.com

Azonban mivel jelenleg még nincs globális elképzelés a hulladékfém felhasználásáról, a hasznosítás továbbra is a lehetőségek alatt marad. Így például Európában hiába gyűjtik a hulladékfémeket, nincs kellő olvasztási kapacitás a kellő felhasználáshoz. Pedig környezeti perspektívából hatalmas jelentősége van a fémek újrahasznosításának.

A másodlagos alumínium- és acélkitermeléssel ugyanis jelentősen csökkenthető a kitermelés karbonlábnyoma: az egyik legnagyobb ipari szennyezőnek számító acélipar esetében az újrahasznosítás nagyjából 30 százalékkal csökkentheti a jelenlegi kibocsátási szintet. 

Ugyanakkor a Wood Mackenzie szerint az újrahasznosítás az összes pozitív hatása ellenére sem volna képes önmagában kiszorítani az elsődleges fémek iránti igényt.

Neked ajánljuk
A dohányzásnak is lehet kisebb az ökológiai lábnyoma? Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam