2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílt levéllel bírnák nagyobb felelősségvállalásra az Amazont

A világ 34 országából összesen 401 választott képviselő írta alá azt az Amazon vezérigazgatójának, Jeff Bezosnak címzett nyílt levelet, amely a Make Amazon Pay (fizessen meg az Amazon) címet viseli, utalva arra az azonos nevű kezdeményezésre, amelyet nemrégiben indítottak klímaaktivisták és a vállalat dolgozói.

A december 3-án keltezett levélben arra szólítják fel az online kereskedelmi óriás alapítóját, hogy a társaság profitját fordítsa a munkások bérére, fizessen végre adót, és tegyen valamit érdemben azoknak a környezeti károknak a márséklésére, amelyeket az Amazon működése okoz – ismertette a Bitport.

A levélben felsorolják, hogy a cég monopolisztikus törekvései kivéreztetik a kisvállalkozásokat, webes szolgáltatásai semmibe veszik az adatvédelmi jogokat, cserébe pedig az Amazon csak filléreket szivárogtat vissza a közösbe.

A vállalat adóelkerülési gyakorlata világszerte károsítja az egészségügyi, oktatási, lakhatási, szociális vagy infrastrukturális közszolgáltatásokat.

Az Amazon raktáraiban és elosztóközpontjaiban (fulfillment center) ebben az évben is több sztrájkra került sor. Az ünnepi bevásárlási időszakban meghatározott kvóták a munkavállalók egészségét és testi épségét veszélyeztetik, ehhez képest a hajtás nem köszön vissza a fizetésemelésekben. Sőt: az Amazon hagyományosan hírhedt arról, hogy igyekszik megtorolni az alkalmazottak önszerveződésre irányuló kísérleteit.

Maga Bezos még februárban egy 10 milliárd dolláros alapot hozott létre a klímaváltozás elleni küzdelemre, nyáron pedig az Amazon külön is felállított egy 2 milliárd dolláros alapot a fenntartható technológiák kutatására és bevezetésére, 2040-re pedig célul tűzte ki a karbonsemleges működés elérését.

Mindez azonban a nyílt levél aláírói szerint nagyon kevés. Érvelésükben rámutatnak, hogy Jeff Bezos 2020-ban óránként 13 millió dollárt keresett. Innen nézve a fenti felajánlások elég gyengének tűnnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Amazon saját karbonlábnyomát is magasabbra becsülik, mint amennyiért a világ országainak alsó kétharmad része összességében felelős lehet.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam