2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU kötelező érvényű követelményeket vezetne be az elemek és akkumulátorok uniós forgalmazásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság csütörtökön az elemekre és akkumulátorokra vonatkozó uniós jogi keret korszerűsítését javasolta, amely magában foglalja az ezek minőségével és forgalmazásával kapcsolatos kötelező érvényű követelések bevezetését.

A testület célja, hogy az uniós piacon forgalomba hozott elemek és akkumulátorok teljes életciklusuk során fenntarthatók, nagy teljesítményűek és újrahasznosíthatók legyenek, és előállításuk tartsa tiszteletben az emberi jogokat és környezetvédelmi standardokat.

E javaslat értelmében, 2024. július 1-jétől csak olyan újratölthető ipari és elektromosautó-akkumulátorok kerülhetnek forgalomba az uniós piacon, amelyek szénlábnyomára vonatkozóan nyilatkozatot állítottak ki.

A bizottság célértékek megállapítását is javasolja a termékek újrafeldolgozottanyag-tartalmára, valamint a kimerült elemek újrafeldolgozására vonatkozóan. A testület hangsúlyozta, hogy az újrafeldolgozás fokozása érdekében a használaton kívüli elemek és akkumulátorok jelenlegi 45 százalékos begyűjtési arányát 2030-ig 70 százalékra kell emelni.

Az ilyen előírások betartása jelentős mértékben járul hozzá egy versenyképesebb akkumulátoripar kialakulásához Európában, továbbá előmozdítja a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítását is.

Az akkumulátorok iránti kereslet gyorsan nő, és 2030-ra várhatóan a 14-szeresére fog ugrani, ami a nyersanyagok iránti kereslet megugrásához vezet, ezért környezeti hatásukat minimálisra kell csökkenteni – áll a javaslatban.

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? Beépített enzimek segíthetnek megoldani a műanyaggal kapcsolatos kihívásokat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam