2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is egyre népszerűbbek a környezetnek is kedvező befektetések

Lassan Magyarországon is növekszik az igény a fenntartható fejlődést segítő befektetések iránt, elsősorban a vészhelyzetben is rendszeresen megtakarítók körében.

„Magunk sem tudjuk még, mi az oka, de októberben látványosan megugrott a környezetkímélő célpontokba irányuló befektetések aránya, az eddigi éves átlagos 6 százalékról 17-re” – jelez egy érdekes, ám meglehet, átmeneti jelenséget Zobor Zsuzsa, a K&H Bank alapkezelőjének vezetője.

A zöld célpontokba fektetők zöme azonban ma még alapvetően a privátbanki ügyfelek közül kerül ki. A „zöld” szó hallatán elsőként napelemekre, szélkerekekre, víztisztító berendezésekre vagy hulladékhasznosításra szokás gondolni, de pénzügyi értelemben szélesebb a kör – derül ki Gyenis Ágnes HVG-ben megjelent írásából. 

Ami fix: kifejezetten környezetkárosító, például fosszilis energiát termelő, tömegpusztító fegyvereket gyártó, dohányipari vagy gyermekmunkát alkalmazó, továbbá korrupciós botrányba keveredett vállalatok nem tartozhatnak ide.

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) 2021-től minősíti az alapokat a nemzetközi tőkepiacokon is használt, úgynevezett ESG, azaz a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás és az etikus vállalatvezetés hármas kritériumrendszere alapján.

A magyarországi alapok háromféle ESG-minősítést kapnak majd: az elsőbe azok tartoznak, amelyek kizárják az említett károkat okozó vállalatokat, a másodikba, amelyek minősítése a saját referenciapiacuk átlagánál jobb, a harmadikba pedig azok, amelyek kifejezetten klímavédelmi vagy szociális megfontolások alapján fektetnek be.

Az MNB szerint egyelőre marginális, mindössze 30 milliárd forintnyi a fenti szempontoknak megfelelő, itthon kezelt befektetési alapokban heverő vagyon. Ugyanakkor a legtöbb magyar nagybank és befektetésialap-kezelő külföldön menedzselt zöldalapokat is kínál, elsősorban a módosabbaknak, így a statisztikában jelzettnél azért pár tízmilliárd forinttal több is lehet a magyarok klímabarát befektetése.

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Forrás: HVG
Vissza
Hírfolyam